torstai 12. tammikuuta 2012

Saatko varmasti tarpeeksi jodia?

Ensin mainos. Liity facebookryhmääni. Sitten asiaan...

Jodifaktaa
Jodi toimii osana kilpirauhashormoneja, joten sen riittävä saanti on välttämätöntä kilpirauhasen toiminnalle. Kilpirauhashormonien kautta jodi vaikuttaa muun muassa perusaineenvaihduntaan, kehon lämpötilaan ja pitkäaikaiseen stressiin sopeutumiseen.

Jodihysteriaa
Jodi on siis tärkeä, mutta maineensa osalta myös ristiriitainen ravintoaine. Sen 15 minuuttia julkisuudessa ajoittuu yleensä ydinonnettomuuksien yhteyteen, jolloin kansa rynnii ostamaan apteekit tyhjiksi joditableteista. Pian kohu laantuu eikä ketään enää kiinnosta. Ainakaan jodin optimaalinen saanti. Ennemmin oletetaan, että pitäisi pelätä liikasaantia, varoa merilevän suurkulutusta ja sen semmoista. Saammehan päivän kiintiömme täyteen jo elintarvikkeidemme ruokasuolasta, joka on jodioitu. Vai onko? Se selviää kohta.

Jodin saanti teoriassa
Jodin päivittäinen saantisuositus on 150 mikrogrammaa. Runsaasti maitoa tai juustoa nauttivilla ei ole ongelmia tähän yltämisessä, sillä karjan rehuun lisätään jodia. Esimerkiksi 75 grammaa emmentaljuustoa sisältää jo tuon 150 mikrogrammaa. Myös jodioitu ruokasuola nostaa jodinsaannin vaivattomasti riittävälle tasolle ja vaikka jodia tulisi ravinnosta vaihtelevalla menestyksellä, ei vielä kannata huolestua. Kilpirauhanen varastoi jodia tehokkaasti silloin, kun sitä tulee ravinnosta päivittäistä tarvetta enemmän. Näitä varastoja voidaan hyödyntää jopa usean kuukauden ajan. Teoriassa suomalaisilla ei siis ole ongelmia tämän hivenaineen osalta.

Jodin saanti käytännössä
Käytännössä tilanne on kuitenkin hieman mutkikkaampi. Pienen kartoitukseni mukaan miehet peittoavat jodinsaannissa terveystietoiset naiset 6-0. Tämä johtuu siitä, että miesten maitotuotteiden kulutus on yleensä suurempaa ja ruokaan ripotellaan suolaa reippaalla kädellä, kun taas yhä useampi nainen...

a) ei voi nauttia suuria määriä maitotuotteita.
b) on vaihtanut jodioidun suolan merisuolaan, ruususuolaan tai johonkin muuhun "laatusuolaan", joissa ei ole jodia nimeksikään.
c) luulee, että elintarviketeollisuus käyttää jodioitua suolaa viljavalmisteisiin.

Terveystietoisten yksilöiden jodinsaannissa saattaa siis olla petrattavaa. Moni on tähän asti luottanut siihen, että viljavalmisteiden sisältämä suola olisi jodioitua ja tällöin leivän syöminen kompensoisi ravinnon muuten vähäistä jodimäärää. Näin ei kuitenkaan enää ole.

Jodi ja elintarviketeollisuus
Tein asian osaltaa pientä selvitystä soittelemalla sekä erittäin suureen leipomokonserniin että pienempään paikallisleipomoon. Kummastakin ilmoitettiin muutaman päivän päästä, että mihinkään leipomotuotteisiin ei käytetä enää jodioitua suolaa, vaan jodioimatonta. En tiedä voiko tämä johtua kustannussyistä vai pelkästä tottumuksesta, sillä pienempi leipomo oli harkinnut jopa merisuolan lisäämistä tuotteisiinsa. Joka tapauksessa elintarviketeollisuuden varaan ei voida suomalaisten jodinsaantia laskea.

Viljatuotteet eivät suolaisuudestaan huolimatta varmista riittävää jodin saantia, joten mikä avuksi, jos ei voi käyttää maitotuotteita eikä ruokasuolan kanssa hölvääminen huvita?

Taseet nousuun merilevällä
Yksi ratkaisu on ottaa käyttöön jodivalmiste, joka täyttää päivän saantisuosituksen. Tällainen on esimerkiksi Kelpamax. Toinen vaihtoehto on merilevän lisääminen ruokavalion normaaliksi osaksi. Kannattaa muistaa levänkin käytön kanssa kohtuus (erityisesti raskausaikana), mutta samalla myös se, että koko Japani mättää merilevää kaikissa mahdollisissa muodoissaan. Joka päivä. Nori ei sisällä paljoa jodia, joten suosittelen mieluummin vaikkapa wakamea. Se on tosi hyvää esimerkiksi keitoissa.
_____________________________

Voit jatkaa aiheeseen perehtymistä täällä.





4 kommenttia:

  1. Joo, hyvä pointti. Raskaus- ja varsinkin imetysaikana jodin saannin merkitys kuitenkin kasvaa. Luulen, että pitkän imetyksen tuoma jodin puute oli osasyy elottomuuteen, koska alettuani käyttää iHerbistä ostamaani jodi-kalium-valmistetta olokin koheni huomattavasti.

    VastaaPoista
  2. Se on muuten jännä, että jodin saantisuositus nuosee raskauden aikana, mutta silti näyttäisi siltä, ettei raskaana olevien tai imettävien jodinsaantiin kiinnitetä juurikaan huomiota.

    VastaaPoista
  3. Jostain muusta lähteestä saa varmasti parempaa jodia kuin tavallisesta suolasta? Syökö vielä joku terveysasioihin perehtynyt sellaista?
    Ei takulla.

    VastaaPoista
  4. Jodia saa reippaasti mm. katkaravuista, noista suosittelemistani levistä, jonkin verran maitotuotteista ja kananmunista. Lisäksi joissain monivitamiineissa on jodi mukana. Tässä jutussa oli nimenomaan tarkoituksena vertailla terveystietoisemmin syövien ja tavallista suomalaista perusruokaa nauttivien suomalaisten jodinsaannin todennäköistä riittävyyttä. :)

    VastaaPoista