lauantai 21. tammikuuta 2012

Eating for dummies: treenipäivä

Edellisessä jaksossa tapahtunutta: Johdanto aiheeseen
_________________________________________

Koneellani on nyt kansiokaupalla ikuistuksia ruokahetkistäni. Suurin osa näistä teoksista näyttää siltä, kuin hirvi olisi oksentanut lautaselle ja ottanut koko komeudesta valokuvan. Ruokakuvaaminen kännykän kameralla on haasteellinen laji ja kehityin siinä paremmaksi vasta eilen tutkiessani tarkemmin älypuhelintani. Nokian N900 pystyykin yllättävän hyvään jälkeen, kun salaman ottaa pois päältä varsinkin lämmintä ruokaa kuvattaessa. Tästä johtuen taidan aloittaa raportoinnin vasta eilisestä ja harkita näkeekö menneiden viikkojen tuotanto koskaan päivänvaloa.

Perjantai 20.1.2012 oli yhdistetty työ- ja salireenipäivä. "Jouduin" työni puolesta käymään kuntosalilla, joten ruokien päätarkoituksena oli pysyä mukana menossa ja energiankulutuksessa. Päivän voisi tiivistää seuraaviin kuviin ja tunnelmiin.


Aamupala: Kauralesepuuroa ja puolukoita, joukossa Yosa-kaurajogurttia

Uusi Yosa kaurajogurtti teemalla sitrus on ilmestynyt ja se on niiiin hyvää. Laitan sitä esimerkiksi maustamattoman jogurtin ja puuron sekaan, jolloin makuelämys on kohdallaan.

Yleistä pakinaa sokerista
Mainittakoon, että Yosa on myös todella imelää, joten ei sitä pysty syömään koko purkkia kerrallaan. En ainakaan itse ole makeasta ylin ystävä, minkä lisäksi kehoni alkaa oireilla nopeasti liiallisesta sokerista. En ole sairastanut yhtäkään kuumetta sen jälkeen, kun päätin alkaa rajoittaa pysyvästi ruokavalioni sokerimääriä (ja korjasin D-vitamiinitasoni kuntoon). Välillä toki menee överiksi, mutta pääsääntöisesti nautin hiilihydraattini mieluiten marjoina, kokojyväviljoina ja juureksina, kuin ällömakeina herkkuina, joista tulee liian suurina annoksina henkisesti huono olo. Enkä nyt tarkoita syyllisyyttä, vaan enemmin vaikeuksia keskittyä asioihin, pitää mieli tasapainossa jne.

Jos muuta ei ole saatavilla, syön toki mielelläni valkoista riisiä ja perunaa, mutta lisättyä sokeria, fruktoosia, hunajaa ja kaikenlaisia imellyksiä syön juhlia lukuunottamatta pienempiä määriä kerrallaan.

On kiinni haiman kunnosta, suoliston bakteerikannasta ja aivojen välittäjäainejärjestelmästä, mitä ruokavalion suuri hiilihydraattikuorma voi aiheuttaa. Esimerkiksi osa naisista saattaa saada liiallisesta sokerista ja puhdistetuista hiilihydraateista iho-oireita, virtsatulehdus- ja hiivatulehduskierteen, mielialan ailahtelua, PMS-oireita ja kylläisyydensäätelymekanisminsa sekaisin.

Toisaalta en kannata lisätyn sokerin tai puhdistettujen höttöhiilihydraattien täydellistä karttamista. Ruokavalio on aina laaja kokonaisuus, jossa pienet määrät potentiaalisesti haitallistakin ainetta voivat hukkua muiden parempien osasten joukkoon. Puhunkin usein sen puolesta, että myös tarkoilla raameilla koostetussa ruokavaliossa on oltava pelivaraa. Muuten pipo alkaa kiristää liikaa.

Eli lyhyestä virsi kaunis. Syö sokeripitoisia herkkuja pieninä annoksina, jos niistä tykkäät ja pidä ruokavalion kokonaissokerikuorma alhaisena, niin hyvin menee.


Lounas: Katkarapu-feta-pinaattipastaLounaaseen mennessä olin kehittänyt todella kovan nälän (sillä aamupala oli niin niukka). Siksi kuvien joukossa on myös porkkanaa ja riisikakkuja, koska yleensä nakerran niitä odotellessani kärsimättömänä ruoan valmistumista. Tein siis pääruoaksi glutenittomasta täysjyväpastasta, pinaatista, tuoreesta basilikasta, katkiksista ja lampaan- ja vuohenmaidosta valmistetusta fetajuustosta sörsselin, josta tuli tosi hyvää. Katkaravut tosin eivät oikein pitkän tauon jälkeen maistuneet, joten taidan jatkossakin pysyä vain satunnaisemmissa jättikatkiksissa. Katkaravut ovat todella epäekologista ruokaa, joten tästäkin syystä korvaan ne mieluummin kalalla.

Kuten kuvista näkyy, käytän paljon gluteenittomia tuotteita, koska en pysty syömään vehnää. Rukiin olen ottanut takaisin ruokavaliooni, mutta pääsääntöisesti elelen gluteenittomilla viljoilla sekä kauralla. Näin pystyn välttämään atopiaoireita. Atopiaa pahentavat myös maitotuotteet, mutta vuohen- ja lampaanmaidosta tehtyä juustoa voin hieman syödä erilaisen proteiinirakenteen takia.

Kuvassa esiintyvä pullo on Lysin nestemäistä kalaöljyä. Sen käyttäminen on paljon halvempaa, kuin kapselien vetäminen. Jotta en joutuisi tiskaamaan kalaöljyn makuisia ruokalusikoita, olen kehittänyt tekniikan, jolla kaadan kalaöljyä suoraan suuhuni teelusikallisen verran ilman että kosken pullon suuhun. Tämä ehkä kyseenalainen tapa skipata lusikointi tarttui eräältä mieheltä, jonka ruokavaliota fiksasin aikoinaan painikisoja varten. Tässä kohtaa on muuten huomautettava, että liikaa ei kannata lisäravinteilla läträtä. Suuret kalaöljymäärät voivat johtaa ongelmiin, joten pysykää niissä pullojen annostelusuosituksissa.

Välipala reenin jälkeen: Raw food proteiinipatukka

Ennen kuin lähdin nostelemaan kahvakuulaa ja vapaita painoja sekä lukemaan naistenlehtiä kuntopyörän äärellä, käväisin paikallisessa Ekolossa katselemassa patukkatarjontaa. Energiapatukan avulla on helpointa estää hirvittävä nälkäkohtaus, joka seuraa väistämättä rankan reenin ja pitkittyneen ruokailuvälin jälkeen. Harvemmin kyllä "törsään" tällaiseen luksukseen, mutta nyt iski inspiraatio, kun huomasin suureksi ilokseni tervetulleen täydennyksen vegaanisten energiapatukoiden valikoimaan. Organic Foodbarilta löytyi todella reippaasti proteiinia sisältävä systeemi, joka oli koostettu kunnon aineksista. Suuri proteiinimäärä pohjautui idätettyyn riisiprodeen, joten olihan se pakko maistaa mihin asti tuotekehittely oli päässyt tuon sahajauhon kanssa.

Mmmm, sanoisin että aika pitkälle.

Kuntosalin pukkarissa tutkivan journalisti räpsi kuvia patukasta ja nautti. Riisiproteiinin jauhoisa maku paistoi kyllä hieman läpi, mutta se ei haitannut laisinkaan. Tätä on saatava lisää! Siispä yritän nyt kirjoittaa nopeasti ehtiäkseni Ekoloon vielä tänään ennen sulkemisaikaa. Ostan kaikki loputkin proteiinipatukat itselleni ennen kuin joku vegaanibodari vie ne.

Kahvihetki: Coffee Housen soijalatte

Punttiksen jälkeen lähdin ostelemaan leipomustarvikkeita. Samalla käväisin jotain stimulanttia kaipaavan ystäväni kanssa iltakahvilla. Tilasimme soijalaten, joka oli tosi hyvää. Sain syödä suuren osan lattevaahdosta. Haaveilen siitä, että saisin kotiini niin tehokkaan maidonvaahdottimen, että voisin tehdä pelkkää kahvivaahtoa ja nauttia sitä kerrallaan kulhollisen. Ah.

Päivällisen loputon nakerrusmaraton

Alkupalaksi täysjyväkauraleipää.Ihmeleipää.


Ja aina vain lisää leipää.


Energiapatukka taittoi pahimman nälän, mutta yllä näyttäytyy tulos siitä, mitä tapahtuu kun ei ehdi urheilun jälkeen ajoissa syömään kunnon ruokaa. Ja tarjolla on vain leipää. Mutta ei mitä tahansa leipää, vaan Ihmeleipää, jonka reseptin kehitin eilen. Palaan aiheeseen erillisessä reseptipostauksessa, mutta lyhyesti voisin mainita leivän sisältävän tofua, mausteita, kaurahiutaleita ja kaikkea jännää. Koostumuksesta tuli ihana ja mausta ainakin paikalla olleen tuomariston mielestä "miellyttävä ja täyteläinen".

Kuvissa vilisee myös muutamia tuotteita, jotka voisin erikseen mainita. Ostin maukasta vegaanista juustoa sieltä samaisesta Ekolosta ja tykkäsin. Lisäksi löysin sokokselta täysjyväkauraleipää, joka koostui todellakin kaurasta eikä vehnäjauhoista, joiden sekaan on ripoteltu pari kaurahiutaletta nimen vuoksi. Maku oli erinomainen.

Yhteenveto
Kaikkiaan syömiset menivät päivän mittaan hyvin. Ruokarytmi oli säännöllinen ja aterioiden makroravinnejakauma (proteiini, rasva, hiilihydraatti) tasapainossa. Energiansaanti oli tosin melkoisen ilta- ja leipäpainotteinen, kuten viimeisestä kuvasarjasta näkyy. Olisin voinut syödä enemmän ruokaa aamupalalla (jos jääkaappi ei olisi ollut tyhjä), sillä nyt nälkä kumuloitu iltaa kohden. Lisäksi päivällisellä olisi saanut olla jotain lämmintä ruokaa, sillä pelkästä leivästä ei tule kovin hyvä olo.

Yksi parhaista asioista, joita karppausbuumi on Suomessa aiheuttanut on mielestäni leivän syömisen vähentyminen ja vaihtuminen kasvisten suurempaan määrään, palkokasvien ja puurojen hyödyntämiseen. Yritän jatkossa skarpata tämän osalta.

Sen pituinen se tällä erää.

2 kommenttia:

  1. treenipäivääni liittyy samainen lysi omega, mutta lusikalla nautittuna. muuta samaa ei sitten ollutkaan. Pitäisköhän ottaa oppia...

    VastaaPoista
  2. Ei tästä kande ottaa liikaa oppia. ;) Suosittelisin itselleni sitä, että tekisin kunnon ruokaa tuohon reenin jälkeiselle päivälliselle. Ei menisi tuollaiseen leivän pupeltamiseen.

    Mut toi patukka oli hyvä valinta. Yleensä tulen kuoleman kielissä kotiin ja syön koko jääkaapin tyhjäksi. Jos siis menen kunnollisen punttireenin jälkeen vielä kaupungille hengailemaan enkä syö mitään pian treenien jälkeen.

    Lysi on mun mielestäni hinta-laatusuhteelta kelvollinen kalaöljy ja sitruunan maku auttaa syömään sitä säännöllisesti. Yritin jossain vaiheessa käyttää ties mitä hienoja merkkejä, mutta saatavuus oli haasteellinen ja tämä on tuntunut ihan hyvältä.

    VastaaPoista