maanantai 2. toukokuuta 2011

Haaste, osa 1: Nollausta

Meistä jokainen tarvitsee välillä aivojen nollausta. Viime päivinä moni onkin harjoittanut sitä ahkerasti vapun kunniaksi, joten tästä on hyvä jatkaa. Ajattelin haastaa sekä itseni että teidät lukijat tutkimaan millaisia muutoksia elämässä tapahtuu, jos aivoja nollataankin ihan joka päivä.

Jos ehdit jo kauhistua (tai innostua), todettakoon, että tässä kokeilussa nollaus tapahtuu meditaation avulla. Tavoitteemme ovat myös kovempia, kuin pelkkä rentoutuminen tai murheiden unohtaminen. Lähdemme kasvattamaan aivokapasiteettiamme. Tutkimuksissa joita käsittelen seuraavissa osissa, on saatu lupaavia tuloksia meditaation hienoista vaikutuksista, joista yhtenä mainittakoon aivojen kuorikerroksen paksuneminen. Meditaatio on siis aivojen bodaamista, aivoja lepuuttamalla.

Kuukauden mittaisen projektin aikana arvioimme omakohtaisesti:

  • Paraneeko keskittymiskyky?
  • Väheneekö stressialttius?
  • Lisääntyykö aivojen prosessointiteho?
  • Kohoaako mieliala?
  • Alkaako luovuus virrata?
  • Ilmeneekö jotain odottamattoman siistiä?

...jos käyttämme joka päivä vähintään vartin meditoimiseen. Toteutustyyli ja -paikka ovat vapaavalintaisia.



Siispä aloita jo tänään, niin saat aivosi kovaan kuntoon ennen kesää. Seuraavalla pikaoppaalla pääset kätevästi alkuun.
  1. Laita kännykkä äänettömälle ja säädä herätys sopivaan aikaan. Varaa koko sessioon vähintään 15-20 minuuttia.
  2. Istu sopivan jämäkän tyynyn päälle risti-istuntaan, niin saat lantion parempaan asentoon. Jos lootusasento ei millään toimi, istu polvillasi, tuolilla tai selkä seinää vasten. Tärkeintä on keskittyminen, joten hyvä ergonomia on olennaista.
  3. Laske kämmenet polvillesi lepäämään. Tai vaihtoehtoisesti käännä kämmenet ylöspäin ja liitä peukalo ja etusormi yhteen (kts. kuva yllä). Tässä lajissa ei jaeta tyylipisteitä, joten asento on vapaa.
  4. Anna hengityksesi kulkea omaan tahtiinsa ja tehosta keskittymistäsi kohdistamalla huomio joko hengitykseesi tai johonkin kiintopisteeseen. Seuraavista keinoista voi olla apua, joten valitse omasi:
a. Sulje silmät ja seuraa palleasi liikettä, koko meditaation ajan.
b. Ota katseelle kiintopiste ja kun ajatus lähtee harhailemaan (eli ihan koko ajan), kohdista katseesi takaisin kiintopisteeseen. Itse käytän apuna postikorttia, jonka keskellä on itämainen kirjain. Valitse siis jokin neutraali kohde, johon ei assosioidu mitään erikoisempaa ja tuijota sitä.
c. Pidä silmäsi puoliavoimina ja suuntaa katse vähän alaviistoon.

Anna ajatustesi tulla ja mennä menojaan. Trafiikki pään sisällä on melkoinen, mutta se ei haittaa mitään. Älä tuomitse/arvota ajatuksia tai tartu niihin. Anna niiden lipua ohi. Meditaatiossa ei tarvitse yrittää mitään, vaan enemmin olla yrittämättä. Katso kuinka pitkään maltat olla paikallasi. Aluksi viisikin minuuttia voi olla kova suoritus. Ajan kanssa kuntosi kasvaa ja kohta huomaat jaksavasi istua uuden harrastuksesi parissa jopa puoli tuntia.

Mukavia nollaushetkiä arkeen ja juhlaan!

__________________________________________________________________
Kuvalähteet:

http://pimpme.fi/wp-content/uploads/2011/02/homer-simpson-wallpaper-brain-1024.jpg
http://mydeepmeditation.com/wp-content/uploads/2010/09/meditation-to-relieve-stress.jpg
http://yoga.am/wp-content/uploads/2008/12/eftwoman1.jpg

2 kommenttia:

  1. Äkkiseltään aivojen kuorikerroksen paksuneminen kuulostaisi joltain mikä saadaan aikaan nyrkkeilyllä, mutta ihan tästä ei onneksi sentään taida olla kyse.

    Saakohan meditaatiota vastaavan vaikutuksen vaikkapa vaipumalla ajatuksiin linja-autossa? Onhan siinä koko ajan taustalla tietty valppaus omasta sijainnista läsnä mutta vaivun kyllä hyvin syviin ja vipeltäviin ajatuksiin hektisimmissäkin ympäristöissä.

    VastaaPoista
  2. Eräällä hypnoosikurssilla kouluttajamme mainitsi esimerkkinä tahattomammasta meditatiiviseen tilaan lipumisesta mm. nuo linja-automatkojen "vaipumiset".

    Sulla on siis hyvä kyky rentoutua ja suunnata huomio pois hälinästä. :) Kaikilta se ei ihan yhtä helposti onnistu ja tällaiset ihmiset usein välttävät meditaatiota tai sen kaltaisia harrastuksia. Vaikka niistä olisi juuri heille erityisesti hyötyä.

    VastaaPoista