keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Aasialaista pikana: Wokkeja

Aasialaisen kokkaaminen kannattaa aina, joten tulen jatkossa kirjoittelemaan aiheesta erittäin usein. Maukasta arkiruokaa on helppo valmistaa ilman monimutkaisia reseptejä ja aterian koostumus pysyy kevyenä katkarapujen/kalan ja vihannesten ansiosta. Tällä erää vuorossa olisi pari vapaasti sovellettavaa wokki-ideaa, joiden kaikkia aineksia voit vaihdella saatavuuden mukaan.


Kuva ja reseptit: team minä & Miika

Mango-katkarapuwokki (G, L)

puolikas mango (säästä loput alkupalaksi)
puoli pussia kuorittuja jättikatkarapuja
punasipuli
maun mukaan tuoretta chiliä ja valkosipulia
okraa (löytyy aasiakauppojen pakasteosastolta)
suolaa maun mukaan
paistamiseen kylmäpuristettua oliivi- tai kookosöljyä

1. Silppua punasipuli, valkosipuli sekä chili ja heitä kuumalle pannulle.
2. Kypsennä yllä mainittuja hetki, lisää sitten okra sekä mangoa kuutioituna. 
3. Jos katkikset ovat raakoja, laita ne mukaan vihannesten kanssa samaan aikaan, niin ehtivät kypsyä.
Jos taas katkaravut ovat esikypsennettyjä (kuten yleensä) odota, kunnes muu wokki on paistunut melkein loppuun. Lisää ravut joukkoon viimeisenä vain muutamaksi minuutiksi lämpiämään, etteivät mene sitkeiksi.

On hyvä pitää koko wokin paistamisaika suhteellisen lyhyenä, jotta kasvikset eivät menetä ravintoarvoaan ja aromiaan.
______________

Kaali-inkivääriwokki (G, L)

500 grammaa kaalia
pari isoa porkkanaa
tuoretta inkivääriä (noin peukalonpään kokoinen pala)
tuoreita minimaisseja (noin 200 gramman paketti)
suolaa maun mukaan
paistamiseen kylmäpuristettua oliivi- tai kookosöljyä

1. Viipaloi kaali ja porkkana. Pienistä inkivääri ja laita kaikki paistumaan.
2. Lisää minimaissi jonkin verran jälkijunassa.

Inkivääriwokkia kannattaa valmistaa kerralla enemmänkin ja tarjoilla lisäkkeenä. Kuvassa näkyvä riisi on muuten valkoista höttöriisiä, jota voit syödä pieniä määriä aivan huoletta. Idätetty täysjyväriisi on tietenkin ykkönen, mutta aina ei jaksa ährätä ja piipertää. Sitäpaitsi koko Aasia vetää kuorittua riisiä joka päivä. 



6 kommenttia:

  1. Nää on ehdottomia lemppareita talviaikaan nää wokit. Pitää lämpimänä paljon paremmin kuin tuo raakapuoli. Ja olipa mukavan ressitön ohje, ei aina tarvi olla niin säntillinen :)

    VastaaPoista
  2. Olen täysin samaa mieltä. Kylmemmällä säällä wokit ja keitot ovat paikallaan. Muutenkin raakapainotteista ruokavaliota olisi erittäin hyvä täydentää niillä.

    Väsäilen jatkossakin pääasiassa ressittömiä ohjeita, jotta ruoanvalmistuksessa säilyisi kokeilemisen ilo. Välillä on kivaa askarrella, mutta arjen ruoanvalmistuksessa on tärkeintä, että monipuolista ruokaa tulee ylipäätään valmistettua. :)

    VastaaPoista
  3. Kiinalaisen perusduunarin lounasmurkina on about litran pänikkä valkoista riisiä ja seassa muutama vihannesluiru ;-) Tosin siellä otetaankin kunnon siestat sitten pellonpientareella pötköttäen. Ei ihme jos vähän ramasee sellaisen hiilaripommin jälkeen :-)

    VastaaPoista
  4. Heh, melkoinen satsi. :D Thaimaassa vieraillessani huomasin, että siellä käytetään riisiä aika kohtuullisia määriä. Välillä kun itsellä oli patikoinnin jäljiltä aivan hirmuinen nälkä, oli pakko tilata jopa lisäannos sitä riisiä, jotta jaksoi eteenpäin. Tuon Thaimaan reissun aikana ymmärsin kuinka tolkuttomia määriä hiilihydraattia tarvitsen urheillessani. Siellä meinaan tuli käveltyä niin perinteisemmässä vuoristomaastossa kuin betoniviidakossakin. Vähähiilihydraattisempi ruokavalio toimii taas täällä kotioloissa paremmin.

    VastaaPoista
  5. Uskon että yksi aasialaisten salaisuus on vähäinen sokerin käyttö ruoanlaitossa ja ylipäätään nautintoaineena. Silloin kestää ottaa hiilarit vaikkapa riisistä. Vaikka sekin on valitettavasti muuttumassa länsimaalaistumisen myötä. Itse kaipaan ihan mielettömästi oikeaa aasialaista ruokaa. Kiinalaisissa ruoissa vaikkapa on melkein jotain taianomaista. Raaka-aineiden yhdistelyt, mausteet, lämpötilat ja jopa värit saavat kropassa aikaan jotain "superhyvää" ja toimimaan sen optimaalisella tavalla.

    VastaaPoista
  6. Aasialaisilla on erilainen aineenvaihdunta kuin länsimaalaisilla. Tämä ei tietenkään yksin selitä esim. ylipainotilastoja, mutta on osaltaan vaikuttamassa asiaan runsaamman arkiliikunnan ja maukkaamman ruoan ohella. Aasialaiset osaavat todellakin yhdistellä mielikuvitusrikkaalla tavalla terveellisiä ruoka-aineita.

    Kävin Thaimaassa kokkikurssin ja siellä suolaisiinkin ruokiin laitettiin palmusokeria. Rasvaa hölvättiin myös todella paljon, mutta ruoka oli lopulta niin ärhäkän mausteista, että sitä oli vaikea ahmia liikaa. Makeita jälkiruokia ei tullut juurikaan vastaan eivätkä sapuskat olleet liian imeliä. Kasvisten käyttö oli tietysti runsasta ja hedelmiä sai halvalla joka kulmalta.

    Välillä valitettavasti näkyi kuitenkin selkeästi, mitä tuhoa länsimaalaiset höttövehnämössöt olivat aiheuttaneet sille osalle kansaa, joka oli hylännyt oman maansa perinteisen ruokakulttuurin.

    VastaaPoista