Menu: kaura-hirvihampurilainen aka. Mac Finlandia
Koostumus: gluteeniton, hiivaton, hyvähiilihydraattinen, vähärasvainen, eettinen, terveellinen
Kuvat ja reseptit: team Hanna & Joonas
Tiedustelin taannoin mitä pikaruokia te lukijat haluaisitte minun remontoivan ravitsemuksellisesti ja eettisesti parempaan kuosiin. Suositun Aamiainen ruohikolla -blogin pitäjä Juhana Harju heitti loistavan haasteen ja ehdotti, että muokkaisin Big Mac -ateriasta terveellisen version.
Juhana kysyi osuvasti mitä alkuperäisestä jää enää jäljelle?
Päätimme tarttua haasteeseen ystäväni Joonaksen kanssa ja pistää Big Macin aivan uusiksi. Saavuttaaksemme kulinaarisesti uudet ulottuvuudet vaihdoimme kaikki osat jäävuorisalaattia ja sipulia lukuunottamatta. Ristimme luomuksemme Mac Finlandiaksi, sillä maku on loistava, raaka-aineet kotimaisia ja koostumus ravitsemuksellisesti timanttia. Nyt meni niinku Strömsössä!
Tulen esittelemään tämän projektin edetessä vielä terveelliset "ranskikset" ja pirtelön. Sekä tietenkin ravintoainevertailun, jossa McDonald'sin Big Mac -ateria kamppailee kokkikerhomme Mac Finlandia -ateriaa vastaan. Tällä kertaa keskitymme vain hampuraiseen, jonka raaka-aineet ja valmistusohjeet tulevat tässä. Hyvästi höttövehnä, heikkolaatuiset rasvat, tehotuotettu liha ja yleisimmät allergisoivat ainekset.
Hirvenlihapihvit (G, L, VHH)
2. Paista kypsiksi 175 -asteisessa uunissa. (Pihveistä valuu uunissa rasvaa ja nestettä. Tämä on normaalia.)
Kauraleipäset (G, L)
2. Lisää halutessasi vedessä turvotettu psylliumjauhe parantamaan koostumusta.
3. Nostele lusikalla taikinasta leivinpaperille halutun kokoisia nökkösiä (jotka ovat tässä vaiheessa aika lättänöitä).
4. Paista 175 -asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia.
Mac Finlandian viralliset täytteet
Mac Finlandian viralliset kokoamisohjeet
Tuotekehittelymme tulos muistutti yllättävän paljon esikuvaansa! Meistä kumpikaan ei ole tosin syönyt Big Macia vuosikausiin. Viimeiset hämärät muistikuvat McDonaldsin antimista ovat myös sitä luokkaa, että tällainen terveysfas...kulinaristi haluaisi ne mielellään unohtaa. Onneksi Mac Finlandian maku ylitti kaikki odotuksemme ja pisti hymyilemään koko päiväksi. Mac Finlandia, I'm loving it!
_________________________________________________________
Alkuperäisen Big Mac -hampurilaisen kuvalähde: http://www.mcdonalds.com/content/dam/McDonalds/hero%20images/menuitems/big-mac.png
Koostumus: gluteeniton, hiivaton, hyvähiilihydraattinen, vähärasvainen, eettinen, terveellinen
Kuvat ja reseptit: team Hanna & Joonas
Minä ja hyvä ystäväni Joonas |
Tiedustelin taannoin mitä pikaruokia te lukijat haluaisitte minun remontoivan ravitsemuksellisesti ja eettisesti parempaan kuosiin. Suositun Aamiainen ruohikolla -blogin pitäjä Juhana Harju heitti loistavan haasteen ja ehdotti, että muokkaisin Big Mac -ateriasta terveellisen version.
Juhana kysyi osuvasti mitä alkuperäisestä jää enää jäljelle?
Ei oikeastaan muuta kuin se salaatinlehti, rousk. |
Tulen esittelemään tämän projektin edetessä vielä terveelliset "ranskikset" ja pirtelön. Sekä tietenkin ravintoainevertailun, jossa McDonald'sin Big Mac -ateria kamppailee kokkikerhomme Mac Finlandia -ateriaa vastaan. Tällä kertaa keskitymme vain hampuraiseen, jonka raaka-aineet ja valmistusohjeet tulevat tässä. Hyvästi höttövehnä, heikkolaatuiset rasvat, tehotuotettu liha ja yleisimmät allergisoivat ainekset.
Hirvenlihapihvit (G, L, VHH)
- 500 g hirven jauhelihaa
- 1 luomukananmuna
- 1 punasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl mustapippuria
- 1 tl suolaa
2. Paista kypsiksi 175 -asteisessa uunissa. (Pihveistä valuu uunissa rasvaa ja nestettä. Tämä on normaalia.)
Kauraleipäset (G, L)
- 3 dl kaurahiutaleita (Semperin tai Aitokaura ovat täysin gluteenittomia)
- 1,5 dl täysjyväriisijauhoja
- 500 g Alpron maustamatonta soijajogurttia
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- vajaa 1 tl suolaa
- (1 rkl Psyllium-kuitujauhetta + 1,5 dl vettä)
2. Lisää halutessasi vedessä turvotettu psylliumjauhe parantamaan koostumusta.
3. Nostele lusikalla taikinasta leivinpaperille halutun kokoisia nökkösiä (jotka ovat tässä vaiheessa aika lättänöitä).
4. Paista 175 -asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia.
Mac Finlandian viralliset täytteet
- ketsuppia (Meiran ketsuppi on ehdoton suosikkini, koska aromi on hyvä ja sokeripitoisuus alhainen)
- suolakurkkuviipaleita (Felixiltä löytyy sokerittomia)
- sipulisiivuja
- jäävuorisalaattisilppua
- Thousand Islands -kastiketta (esim. Saarioisten kevytversio)
- Vuohenjuustoa, kuten...
Suomalainen tosimies suosii oikeaa kutunjuustoa |
...ja Saarioisten "Kevyttäkin kevyempää" kastiketta |
Mac Finlandian viralliset kokoamisohjeet
- Leipä, juustoa, pihvi, toinen leipä, pihvi ja päällimmäiseksi leipä.
- Joka väliin salaattisilppua, sipulia, ketsuppia, kastiketta ja suolakurkkuja.
- Voit askarrella itse leivinpaperista pienen taskun, joka pitää tämän megapurilaisen kasassa ja helpottaa syömistä huomattavasti.
- Saanko esitellä...
Mac Finlandia 6 - Big Mac 0 |
_________________________________________________________
Alkuperäisen Big Mac -hampurilaisen kuvalähde: http://www.mcdonalds.com/content/dam/McDonalds/hero%20images/menuitems/big-mac.png
Ei juma! Nyt kansanliike pystyyn, että että tuollasia mäkkäriin. Saattaisin itsekin käydä siinä vaiheessa syömässä burgeria.
VastaaPoistaOlet oikeassa. Mielestäni jonkun pitäisi nyt aktivoitua elintarviketeollisuuden saralla ja alkaa väsätä terveellisempää pikaruokaa. Se ei ole millään tapaa utopistista. Lopulta kaikki on kiinni asenteista ja ne ovat tottavieköön muuttumassa.
VastaaPoistaMä voisin liittoutua Saarioisten kanssa. :D Mäkkäristäkin saa ottaa yhteyttä.
Eräänä syksyisen kuulaana päivänä hirvi asteli rauhallisesti metsässä, nuuski raikasta ilmaa ja mutusteli nuoria pajunoksia. Hän oli rauhallinen ja tyytyväinen elämäänsä, kunnes kuuli kaukaa outoa rapinaa. Hirvi tuli varautuneeksi ja päätti varmuuden vuoksi paeta, mutta se oli jo liian myöhäistä, sillä hän oli jo haavoittunut riistanhimoisen metsästäjän luodista. Henkihieverissä hirvi yritti vielä juosta karkuun kyljessään pakottavasta kivusta huolimatta. Matka päättyi kuitenkin pian toiseen luotiin ja hirvi jäi paikalleen makaamaan, kunnes hänen sydämensä lakkasi sykkimästä ja hän muuttui metsästäjän silmissä nylkemistä ja paloittelemista odottavaksi lihakasaksi. Metsästäjä kun piti kovasti hirvenlihapihveistä.
VastaaPoistaKoskettava tarina, kiitos siitä. Nuo realiteetit on hyvä muistaa syödessään lihaa ja kunnioittaa niitä metsästäjiä, jotka tosiaan haluavat korvata ruokavalionsa tehotuotetun lihan itse metsästämällään riistalla.
VastaaPoistaTuosta hirvestähän olisi voinut tulla vaikka lääkäri tai astronautti, jos sitä ei olisi näin salamurhattu kylmäverisesti! Toivottavasti omatunto kolkuttaa kirveen kanssa. Hyi.
VastaaPoistaOmatuntoni ei tiedä enää pitäisikö sen itkeä vai nauraa. Se on kyllä tehnyt kumpaakin lukiessaan näitä kommenttejanne.
VastaaPoistaRavitsemuseettisten kysymysten käsitteleminen on päättymätön labyrintti. Siellä selviää paremmin eteenpäin, kun katsoo välillä kokonaiskuvaa hieman kauempaa.
Hei!
VastaaPoistaOnpa sulla kiva blogi, heti jäin koukkuun :-) Aiheesi ovat kiinnostavia, asiantuntevia ( tiedät mistä puhut ) ja ennenkaikkea huumorilla höystettyjä, siit mie piän! Itse olen aloittanut vasta ravintoneuvoja-opiskelut, mutta tunnistan tyylistäsi että saman oppilaitoksen linjoilla mennään :-)
Oi miten piristävää kuulla tällaista palautetta! Kiitos. Oma ravitsemusneuvonnan koulutukseni on haalittu kasaan eri laitoksista, minkä lisäksi elämä on koulinut ja siperia opettanut. Kurssitan itseäni aina kun vain mahdollista. :)
VastaaPoistaOikein mukavia ravintoneuvojan opintoja sinulle. Jään innolla seuraamaan kirjoituksiasi.
Hanna,
VastaaPoistaLoistava! Aivan mainio! :-)
Hehee, hienoa jos kyhäelmä kelpasi. Seuraavassa erässä ovat vuorossa sitten ranskikset. :D
VastaaPoistaTäältäpä löytyikin hauskaa luettavaa! :)
VastaaPoistaHienoa kuulla, että tykkäsit! Ei muuta kun mukaan vaan. :)
VastaaPoistaMinä odotan innolla terveellisempien ranskisten reseptiä! Olen ihan koukussa ranskalaisiin. :P
VastaaPoistaIhanaa! Julkisuuden valokeila osuu seuraavassa jaksossa ranskiksiin. Jännittää ihan jo mitä tästä taas kehkeytyy. Yritän saada jotain aikaiseksi ihan lähiaikoina, sillä tuota hampurilaista on tullutkin jo ikävä.
VastaaPoista-Hanna
Jes, onnea uuteen kokeiluun! :-)
VastaaPoista