- Millaisen nettikirjan sinä lukisit?
- Minkälaiseen ryhmään osallistuisit?
- Mitä olennaista suomalaisten hyvinvointipalveluiden joukosta mielestäsi puuttuu?
Toteutan yritykseni Avalonian toiminnassa kokonaisvaltaisen terveydenhuollon periaatteita kirjoitustyön, yksityisvastaanoton ja erilaisten ryhmien järjestämisessä. Kehitteillä on nyt tarjolla olevien palveluiden lisäksi seuraavanlaisia uutuuksia:
- Hyvinvointi-illat (tietoa, ohjeita ja keskustelua halutuista teemoista)
- Tiiviitä ja selkeitä nettikirjoja toivotuimmista aiheista
- Kokonaisvaltaista painonhallintaa yksilöille ja ryhmille (elintapojen korjaamisen ohella huomioidaan syömisen psykologia ja kehon häiriötilat, jotka vaikuttavat painon kerääntymiseen)
- Ryhmä ahmintakohtauksista kärsiville
Vastaa yllä oleviin kysymyksiin ja ole mukana kehittämässä Suomeen entistä laadukkaampaa terveydenhuoltojärjestelmää. Voit kirjoittaa toiveesi osoitteeseen info@avalonia.fi tai tuonne kommenttiboksiin.
Kiitos jo nyt suunnattomasti osallistumisestasi!
Hanna Markuksela
psykologi & lisensoitu FLT-ravintovalmentaja
En oikein osaa valitettavasti mitään uutta ja ihmeellistä sulle tarjota, mutta hyvälle kuulostavat nuo jo kehitteillä olevat ideat ainakin. Viksummat jatkakoon tästä.
VastaaPoistaKyllä tällainen palaute on tärkeää minulle. Kiitos siis kommentistasi Jere.
VastaaPoistaKatson että psykologiaa tarvittaisiin huomattavasti enemmän esimerkiksi suolisto-oireiden, vaikean ylipainon ja umpieritysjärjestelmän häiriöiden hoitamisessa. Kroonistunut stressi ja erilaiset tunnetekijät ovat niin monen ongelmavyyhden osana.
Yleensä henkisen hyvinvoinnin sektori on esim. painonhallinnassa sellaista ei kenenkään maata, jolle harva terveydenhuollon ammattilainenkaan tohtii lähteä. Olen nyt jo jonkin aikaa kartoittanut tilannetta työssäni ja se on aika huolestuttava.
Lisäksi on tullut sellainen olo, että tiiviit ja selkeät nettikirjat voisivat toimia hyvin vastaanottotyön tukena. Niin ja tietenkin niiden ihmisten auttamisessa, joilla ei ole toistaiseksi mahdollisuutta tulla vastaanotolle tai ryhmään.
Työhyvinvointiin tarttuminen syvällisemmin olisi pop. Ihan niin henkisestä kuin fyysisestäkin näkökulmasta. Monessa duunissa kiire ja stressi voi olla pahin vihollinen ja rauhallisessakin vuorotyössä taas on omat kommervenkkinsä. Jos niistä selviämiseen saisi jotain evästä. Voisi olla kosolti kysyntää niin työntekijöiden kuin työnantajienkin puolelta.
VastaaPoistaMinä haluaisin osallistua ryhmään, jossa kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien ylipaino-ongelmiin paneuduttaisiin.
VastaaPoistaJuho: Erinomainen ehdotus. Olen haaveillut siitä, että kehittelisin ytimekkään työhyvinvointipaketin ja lähtisin kiertämään sen kanssa firmoja. Ajattelin koota pakettiin vain kaikkein olennaisimmat jutut, jotka ehtisi yhden päivän aikana ihmisille opastaa. Samalla voisi järjestää halukkaille lyhyemmät henkilökohtaiset konsultaatiot, joissa katsottaisiin elintapoja sekä annettaisiin yksilöllisemmin räätälöityjä vinkkejä kokonaisvaltaisen työhyvinvoinnin edistämiseen.
VastaaPoistaAnonyymi: Tämä on todella tärkeä ja haasteellinen osa-alue. Lupaan harkita ryhmän kehittämistä. Jos pienenkin ryhmän saisi kasaan Keski-Suomen alueella, niin sillä voisi lähteä liikkeelle. Toinen vaihtoehto olisi ryhmän vetäminen suljetussa nettiympäristössä, jolloin muiltakin paikkakunnilta saisi osallistujia. Mitä tuumaat (jos enää tätä viestiäni lukaiset), millainen lähestymistapa voisi toimia?
Juurikin tuo suljettu ryhmä nettissä. näin täältä lapistakin voisi osallistua.
VastaaPoistaHyvä juttu, kiitos vielä ajatuksistasi. Kehittelen tulevaisuudessa jotain ideasi tiimoilta, kunhan vain löydän sopivan teknisen toteutusmuodon suljetulle nettiryhmälle. Tällaisten rakentaminen vaatii aina myös pääomaa, mutta olen valmis kyllä sijoittamaan tähän, koska aihe vaatii todellakin käsittelyä tässä maassa. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja lisämunuaisen uupumus ovat yhä yleisempiä.
VastaaPoistaItselleni hyvä nettikirja olisi sellainen, jossa eriteltäisiin selkeästi ja ytimekkäästi erilaisia syömiseen liittyviä ongelmia ja niiden mahdollisia syitä niin, että ongelmaa voisi käyttää hakusanana (tai lukujen otsikoina). Lisäksi olisi konkreettisia vinkkejä, kuinka kuunnella/havainnoida kehoaan ja testata turvallisesti eri ruokavalioiden toimivuutta/vaikutusta elimistöön (tai ainakin, että kannattaako niillä ruokavalioilla edes ruveta leikkimään). Kirjassa voisi myös huomioida ainakin maininnan tasolla psykososiaalisia tekijöitä, jotka vaikuttavat kehon hyvinvointiin.
VastaaPoistaOlen myös joskus kaivannut tietopakettia erilaisten ruokaryhmien eduista/haitoista (esim. mitä eroa/väliä on sillä, syökö jogurttia, rahkaa vai juoko maitoa tai millaisia eroja on eri viljalajeilla jne.) Kyllähän tuota tietoa nytkin löytyy, mutta aika hajanaisesti eri paikoista (tai sitten en osaa etsiä).
Tuollaiset hyvinvointi-illat eri teemoilla olisivat sellaisia, joihin itse mieluusti osallistuisin. Vakituinen ryhmä kuulostaisi hieman liian intiimiltä, kun en sinänsä kaipaa vertaistukea näihin asioihin.
Viimeinen kysymys on tosi vaikea. Vastaisin mielelläni että kunnon terveys-/ hyvinvointikasvatus kouluista, mutta se taitaa olla enemmän koulutuspoliittinen asia. Olisi kyllä hienoa, jos yläasteella/ toisen asteen oppilaitoksissa kiinnitettäisiin huomiota näihin asioihin, eikä ruokavalistus jäisi pelkän lautasmallin tuputtamisen tasolle. Haluaisikohan joku oppilaitos tehdä pilotin hyvinvointikasvatuspaketin ostamisesta... :)
Waude. Aivan loistavia ehdotuksia. Nykyään moni tarvitsee massiivisten tietomäärien sijaan selkeyttä kaaoksen keskelle ja sitähän ehdottamasi kaltaiset kirjat toisivat.
VastaaPoistaHyvinvointi-iltoja olisi kiva järjestää eri teemoilla, sillä niistä voisivat erilaiset asiakaskunnat saada uusia vinkkejä ja suuntaa oman terveyden hoitamiseen. Vertaistukiryhmien järkkääminen ja organisoiminen on kovemman työn takana, joten itselläkin olisi helpompaa. :)
Mm. syömishäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi ja nuorten syömistottumusten kohentamiseksi lähtisin mielelläni vaikka vierailemaan jonkun koulun terveystiedon tunnille. :)
Kiitos vielä paljon inspiraatiosta!