sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Mielenterveysongelman taustalla voi joskus lymyillä gluteeni



Keliakia ja psyykkiset oireet
Nykytietämyksen valossa on tärkeää huomioida, etteivät keliakian vaikutukset rajoitu ainoastaan suolistoon, luustoon ja iholle, vaan voivat ulottua aivojen välttäjainetoimintaan. Tällaisissa tapauksissa hoitamattoman keliakian seurauksena saattaa ilmetä erilaisia mielenterveyden ongelmia, kuten

  • masentuneisuutta
  • keskittymisvaikeuksia
  • ahdistuneisuutta
  • käytöshäiriöitä
  • ärtyneisyyttä
  • hidastuneisuutta

Keliakian yleisyys ja haasteellinen todentaminen
Keliakiaa sairastaa Suomessa arvioilta 2 prosenttia väestöstä. Keliaakikoista vasta kolmasosa on löydetty, joten moni sairastaa tietämättään. Valitettavasti myös keliakian diagnostiikassa olisi Suomessa huomattavasti parantamisen varaa. Ruokavaliohoito aloitetaan yleensä vasta ohutsuolesta tehdyn diagnoosin jälkeen eikä gluteenitonta ruokavaliota suositella edes kokeiluluontoisena ennen koepalasta saatua näytettä.

Kalle Kurpan väitöstutkimus Keliakia ilman ohutsuolen limakalvon nukkavauriota on kuitenkin antanut vahvaa viitettä siitä, että keliakian hoito kannattaisi aloittaa joissain tapauksissa ennen ohutsuolen nukkavaurion todentamista. Esimerkiksi endomysiinivasta-ainepositiivisilla henkilöillä saattaa olla keliakiaoireita ja heikentynyt luuntiheys jo ennen suolinukkavaurion kehittymistä. Tällaisten yksilöiden kohdalla gluteenivapaan ruokavalion on havaittu kohentavan selkeästi terveydentilaa sekä masennusoireita.

Masennuksen ja keliakian erotusdiagnostiikan kannalta keliakian kartoittaminen on siis tärkeä osa mielenterveysongelmien hoidon suunnittelua. Henkilökohtaisesti en voi suositella normaalin ruokavalion jatkamista ja suolinukan tuhoutumisen odottelemista KELA:n ruokavaliokorvauksen toivossa, mikäli havainnot gluteenittomuuden vaikutuksista ovat selkeät. Korvauksen voi sitäpaitsi saada muutakin kautta. Jos alttius kilpirauhasongelmille on olemassa, saattavat gluteenin aiheuttamat autoimmuunireaktiot johtaa myös haitallisiin vaikutuksiin kilpirauhasen osalta. Esimerkiksi kilpirauhastulehduksen muodossa, joka voi edelleen altistaa kilpirauhasen vajaatoiminnalle.


Gluteenittomalle ruokavaliolle siirtymisen perusteet
Gluteenittomalle ruokavaliolle siirtyminen voi pelastaa paljon ja nopeasti, mutta kyseessä ei ole ihan pieni elämänmuutos. Gluteenittomuuden vaikutuksia omaan oirekuvaan on turvallista arvioida monipuolisesti kootun välttämisruokavaliokokeilun avulla, mutta pidemmälle menevien johtopäätösten tekeminen kuuluu ammattilaiselle. Esimerkiksi vehnän ja rukiin sopimattomuuten on useita muitakin syitä, kuin gluteeniherkkyys. Mielenterveys- ja suolisto-ongelmista kärsivän tukihoidossa käytettävä ruokavalio on koostettava siksi yksilöllisesti ja pyrittävä varmentamaan oireita aiheuttavat ruoka-aineet selkeästi. Näin vältytään turhalta vaivalta ja väärin perustein karsitun ruokavalion aiheuttamilta sosiaalisilta haitoilta.

Mikäli ongelmien taustasyyksi kuitenkin varmistuu keliakia, on hoitona elinikäinen ruokavalio, jossa gluteenia sisältävät viljat korvataan gluteenittomilla viljalajikkeilla (sekä niistä valmistetuilla tuotteilla). Gluteenittomia viljoja ovat mm. hirssi, tattari, riisi, maissi ja kaura (sekä siemenkasvit kvinoa ja amarantti). Vastoin aikaisempaa olettamusta kauran aveniini-proteiini ei aiheuta suolen villusvaurioita, mutta on tärkeää huolehtia siitä, että kaura on gluteenilla kontaminoitumatonta puhdasta kauraa. Tavallisten kaurahiutaleiden joukossa saattaa olla yllättävänkin paljon vehnää, joka sekoittuu joukkoon jo pellolla tai viimeistään viljan käsittelyn yhteydessä.


Keliakian kartoittamisen uudet tuulet
Kaikkia keliakialle altistavia geenejä ei ole kartoitettu, mutta jo yhtä näistä eli HLA-alleelia kantaa arviolta ainakin 20 prosenttia suomalaisista (prosenttilukema vaihtelee tästä ylöspäin eri lähteiden mukaan). On siis epäselvää, kuinka suuri osa väestöstämme kärsii gluteeniviljojen aiheuttamista ongelmista, miten nämä ongelmat ilmenevät ja kuinka nopeasti ne yleistyvät tulevaisuudessa.

Olen havainnut työssäni, että hyvin suuri osa mitä erilaisimmista ongelmista kärsivistä asiakkaistani hyötyy selkeästi vehnän välttämisestä. Rukiin karsiminen ruokavaliosta ei ole samalla tapaa selkeä terveysteko ja toivon jatkossa tutkimusmenetelmien kehittyvän nykyistä paremmiksi, jotta gluteenin terveysvaikutusten pohtiminen olisi jotain muuta, kuin epämääräistä hakuammuntaa. Moni saattaa sekoittaa rukiin sisältämien hiilihydraattien aiheuttaman kaasunmuodostuksen väärin perustein gluteeniyliherkkyydeksi, vaikka kyseessä on täysin eri mekanismilla toimiva oireilu. Toisaalta tutkimuksissa on havaittu myös gluteenin poistamisen helpottavan esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien oloa, joten tällaisenkin yhteyden mahdollisuus on kartoitettava tapauskohtaisesti.

En pidä gluteenia myrkkynä, kuten en mitään muutakaan yksittäistä syömiskelpoisen ravinnon sisältämää ainesosaa. Kuitenkin kehityshistoriamme valossa gluteeni on helppo nähdä osalle suomalaisista ongelmallisena ravinnon komponenttina, johon elimistömme eivät ole sopeutuneet evoluution myötä. Lisäksi silloin, kun suoliston seinämä on syystä tai toisesta vaurioitunut, aiheuttaa gluteeni ensimmäisten joukossa ongelmia.

Jokaisen terveysongelmista kärsivän on koettava lopulta omakohtaisesti, millainen vaikutus gluteenin karsimisella on terveydentilan kannalta ja kuinka kauan välttelyä kannattaa jatkaa. Esimerkiksi siinä vaiheessa, kun väliaikainen suolen seinämän vaurio korjaantuu, voidaan gluteeniviljat palauttaa takaisin ruokavalioon. Salapoliisityö kannattaa toteuttaa siis erittäin huolellisesti.

Parempia menetelmiä odotellessani olen menossa tutkituttamaan itseltänikin varmuuden vuoksi HLA-keliakiageenin. En ajatellut alkaa syödä negatiivisen löydöksen perusteella ruisleipää, mutta jollain tapaa olen päättänyt kokeilla noin kaksi vuotta kestäneen tauon jälkeen kohtaamista ikuisen rakkauteni kanssa. Ehkä jo tänään. Ehkä edes silloin tällöin. Vehnään en koske enää ikinä, sillä se tie on katsottu loppuun ajat sitten.

Raportoin toki ruiskokeiluni tulokset teillekin. Katsotaan miten äijän käy.

_________________________________________________________________
Facebook sivuni

Lue lisää:
http://www.mv.helsinki.fi/home/palojoki/OPETUS/Syventava%20rav%20kasv/keliakia%20ja%20psyyke%20SLL.pdf
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/nuorten+hoitamaton+keliakia+lisaa+masennusta+ja+kaytoshairioita/a124650
http://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/keliakia_sairautena/esiintyvyys/
Ravitsemustiede. Aro, Mutanen, Uusitupa (toim.) Duodecim. 2005
http://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/keliakia_sairautena/
http://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/keliakian_hoito/
Suomen Lääkärilehti 40/2005 vsk 60
http://www.keliakialiitto.fi/liitto/nyt/uutiset/?nid=81&ARC=1&Year=2010
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2111403/


Kuva:
Image: Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

14 kommenttia:

  1. Hei Hanna!

    Hieno artikkeli aiheesta! Koskettaa minua hyvin paljon: muutamia vuosia sitten itse pelastuin pahimmalta ryhtyessä gluteenittomaan ruokavalioon pahimpien oireiden ilmaannuttua. Toisin on käynyt siskojeni, jotka kamppailevat elämässään vakavista mielenterveysongelmissaan. Surullista on, että näen vierestä oireet ja varsinaisen syyn hoitamattomuuden ja kasan lääkeitä, joilla tilannetta yritetään pitää tasaisena.

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon kommentista ja tärkeästä kokemuksestasi. Hienoa että sait avun. Olen aikanaan nähnyt niin paljon henkistä pahaa oloa, jota myös huonot elintavat ja selkeästi yksilölle sopimaton ruokavalio ovat edistäneet, että toivoisin kovasti muutosta mielenterveyden hoitomalleihin Suomessa. Ehkä tämä on toistaisesti vielä utopistista, mutta jospa aikanaan oikeanlainen ravinto ja yksilökohtaisesti tarpeelliset lisäravinteet olisivat luonteva osa mielen kokonaisvaltaista korjaamista. Toki mielenterveysongelmat myös asettavat haasteensa elintapamuutoksille, mutta vaikutussuhde näissä kulkee molempiin suuntiin. Tämä on tärkeää huomioida.

    VastaaPoista
  3. Meillä on hoidettu gluteenittomalla lasten "pahapäisyyttä" joka oli pitkälti adhd tyyppistä (altisuminen ei ollut vielä pitkäaikaista), vatsa kramppeja, veren vuotamista nenästä ihan joka päivä, kilpirauhasen vajaatoimintaa, liian nopeaa suolta ja mitähän vielä.
    Ei voi, kun suositella jos on jotain sairautta ja varsinkin jos sille ei tahdo olla syytä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kun jaoit kokemuksesi kanssamme. Gluteenin ohella hiilihydraattien laatuun on tärkeää kiinnittää huomiota. Monelle vehnä ja sokeri eivät ole ihan ongelmattomia.

    VastaaPoista
  5. Hei, kiitos mielenkiintoisesta artikkelista! Olisin vielä tarkentanut, että ovatko mielenterveysongelmat yleisiä vain keliakiassa vai myös gluteeniyliherkkyydessä?
    Meidän suvussa gluteeniyliherkkyyttä selvästi on, kuten myös ahdistuneisuushäiriöitä. Keliakiaa ei tiettävästi ole kunnolla testattu keneltäkään, mutta aion ehdottomasti nyt testauttaa sen.

    VastaaPoista
  6. Gluteeniyliherkkyyttä on todella haasteellista tutkia, joten dataa sen yleisyydestä sekä yhteyksistä mielenterveysongelmiin ei ole vielä riittävästi kertynyt. Sanoisin kuitenkin, että jos viljat aiheuttavat oireita, on niillä usein jotain kautta vaikutuksia myös psyykkiseen hyvinvointiin.

    Mitään hysteriaa en halua todellakaan lietsoa ja tulee muistaa, että mielenterveysongelmien kehittymisen taustalla on aina useita eri tekijöitä. Ruokavalion kokonaisuudessa on kuitenkin tärkeä huomioida ne ruoat, jotka aiheuttavat autoimmuunireaktioita jne. Itselleni ei vehnä sovi ja hiilihydraattien hyvällä laadulla ja riittävällä määrällä on mielialani kannalta tärkeä merkitys.

    VastaaPoista
  7. Upea kirjoitus!

    Meillähän on suvussa monella vilja-allergiaa. Osa kestää ihon ja suoliston puolesta sitä jo aika hyvin, mutta monella kotim.viljojen käyttäminen väsyttää ja tuntuu vaikuttavan myös mielialaan ja keskittymiseenkin sekä joillakin tulee myös nivelkipuja.

    Onhan tosiaan muuten tutkijapiireissäkin jonkin verran pohdittu viljojen yhteyttä myös autismin kirjon oireiluun. Osalla viljojen jättäminen on helpottanut tilannetta kuten varmaan olet lukenutkin.

    Niin...ja nyt sukumme eräällä nuorukaisella, joka on vilja-allerginen, mutta nappailee jonkun verran viljatuotteita lähes päivittäin, on ilmennyt hieman epänormaaleja kilpirauhasarvoja, jotka viittaavat ilmeisesti jonkin asteiseen kilpirauhasen vaajaatoimintaan. Tuli jo silloin mieleen, että olisikohan sillä vehnän turhalla mussuttamisella osuutta asiaan...

    Kiinnostavia asioita nämä!

    Ja vielä:Onnittelut uudesta blogistasi Iltalehden yhteydessä! Sinähän Hanna olet tosi hyvä ja arvasin , että se laajemminkin huomataan! :)

    VastaaPoista
  8. Kiitos Mustikkatyttö hyvistä näkemyksistä ja onnitteluista. Vehnän ja maidon proteiinit ovat tyypillisimpiä ongelmien aiheuttajia, jos pitää pari ravinnon komponenttia valita. Niinpä nämäkin kannattaa ottaa huomioon ja tehdä kunnon selvitykset. Keho ei kestä liikaa kuormitusta yliherkkyysreaktioidenkaan muodossa. Näissä asioissa ei valitettavasti siedätys toimi, vaan mitä enemmän altistusta on, sitä enemmän tuhoa.

    VastaaPoista
  9. Niin, esim tämä sukulaispoika kyllä tietää,että viljat eivät sovi, jopa joillain testauksillakin se on saatu selville, mutta kun poika ei malta silti niistä viljoista oikein pysyä erossa.

    Joittenkin teorioitten mukaanhan usein himoitsemme niitä aineita, jotka eivät sitten oikeastaan millään sovikaan meille .Esim jos haluaa koko ajan mussuttaa vehnää, voikin olla sille piilevästi yliherkkä.

    No, jospa se sukulaispoika vielä tulisi järkiinsä.

    Sen sijaan yksi sukulaisnainen lopetti kokonaan kotimaiset viljat ja se kohensi huomattavasti hänen oloaan. Olin kannustanut häntä siihen jo pitkään. Mutta lopulta kehotus siihen tuli virallisemmalta taholta ja kas: heti meni kokeiluun ja auttoikin. Nainen on nyt tosi iloinen, kun terveys koheni paljon entisestään.

    Juu, olen samaa mieltä, että keho ei tosiaan kestä liikaa kuormitusta tuollaisten yliherkkyysjuttujen muodossakaan.

    VastaaPoista
  10. Blogia lukiessani välähti oma tilanteeni n7 v sitten,-mulla todettiin kilpirauhastulehdus,silloin leipä,etenkin ruissellainen oli pääruoka..tulehdus hoidettiin lääkkeillä kuntoon,viljoihin ei tokikaan tulehdusta yhdistänyt kukaan.Sittemmin onneksi luin Heikkilän kirjat ja pitkän kamppailun jälkeen jätin viljat pois ruokavaliosta.Mulle sanottiin et toi kilpirauhas tulehdus usein johtaa kilpirauhasen vajaatoimintaan ja pysyvään lääkitykseen,mut itselläni ei niin käynyt vaan kipirauhasarvot on ok! Viljattomuus ei varmastikkaan senkään vuoksi pahaksi ole!Muutenkin yleisolotila on viljattomuuden jälkeen kohentunut,niin väsymys kuin epämääräiset vatsavaivat on pois :D

    VastaaPoista
  11. Hienoa kuulla kokemuksestasi ja siitä, että se päättyi noin hyvin! Itse suosittelen kyllä kokeilemaan gluteenitonta elämää, jos autoimmuunireaktioita esiintyy. Ei näiden kanssa kannata sisäeritysrauhasiaan tärvellä.

    VastaaPoista
  12. Huomaa monella tasolla miten esim. vehnä on addiktoivaa. Sairaat syö vaikka oirehtii, aamupuuron skippaaminen on yhteiskunnallisesti väärin, leipätiedotus puhuu pötyä ja jakaa rahaa puolestapuhujilleen jne jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain luin, että vehnässä on opiumin sukuita ainetta, joka aiheuttaa riippuvuutta. Ehkä se koski vain GM-vehnää. Mutta on totta, että on vaikea olla syömättä vehnätuotteita. Itselläni kilpirauhasen vajaatoimintaa selvästi ja siksi vältän viljoja. Mutta joskus repeää pakostakin leipään. Leipä ei edes ole mun lempparia. Sen sijaan suklaata on helppo välttää, vaikka rakastan sitä. Jos vain suklaatuotteen (tai missä vain) aineosissa lukee soijalesitiini niin on helppo olla ostamatta, sillä tulee niin huono olo siitä. Gluteenistakin tulee ja epäilen, että minulle on puhjennut ihokeliakia, mutta silti joskus jälkiuuniruisleipä, pizza tai muu leipä tuote kuiskailee niin houkuttelevasti kaupan hyllyltä...

      Poista
  13. Monesti kun ulkomailla vierailee, voi huomata, että ihmiset voivat erittäin hyvin ilman gluteeniviljojakin. Kuitenkin omaan kulttuuriyhteisöön meistä jokaisen olisi helpompaa sopeutua. Tästä johtuen on todella tärkeää harkita onko todella perusteltua pudottaa gluteenia omasta ruokavaliosta pois. Onneksi aina voi tehdä kokeiluja ja katsoa mikä vaikutus tällä on autoimmuunisairauksiin, vatsaoireisiin jne.

    VastaaPoista