keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Soijasta, manboobseista ja tosimiehistä

Ennen muinoin keskustelut naisten ja miesten eroista tai erojen puutumisesta pohjautuivat perussettiin. Psykologiaan, sosiologiaan, fysiologiaan ja anatomiaan. Sittemmin joukkoon on ilmaantunut uusi viitekehys, joka sekoittaa endokrinologiaa ja ravitsemustiedettä niin lennokkaasti, että vähemmästäkin menevät terveystietoisten yksilöiden pasmat sekaisin. Ruokavalion merkitys ihmisen hormonitasapainon kannalta on tiedostettu ja kaikkialla tulee vastaan aiheeseen liittyviä kiellettyjen ja sallittujen ruoka-aineiden listoja. Tällä hetkellä niiden avulla pyritään varjelemaan erityisesti miehuuden säilymistä. Voin vain arvuutella mitä ruokaa miehen tulee seuraavaksi välttää kuin ruttoa, ettei vaan käy huonosti ja mitä lisäravinnetta ostaa, jotta "testotasot" höyryävät riittävän korkealla.
Kuva: http://www.pulpartists.com/Bio%20Materials/Doore/60-03,RealMen.jpg

On todella upeaa, että miehetkin ovat innostuneet syömänsä ravinnon terveysvaikutuksista ja haluavat huolehtia hormonitoiminnastaan sekä miehisestä identiteetistään. Kuitenkin yleistä keskustelua sävyttää yksi pieni harmillinen seikka. Noiden varoittelulistojen joukossa näkyy harvemmin sellaisia ohjeistuksia, joilla olisi tämänhetkisen tutkimustiedon valossa oikeasti merkitystä. Huomio takertuu ihmiskunnalle niin tyypillisesti kokonaisuuden sijaan mystiikalla kuorrutettuihin lillukanvarsiin. Niinpä yksi aikamme suurista kysymyksistä kuuluu tänään:

"Aiheuttaako soijan syöminen miehelle boobsit ja muita ei-toivottuja feminiinisiä vaikutuksia, kuten..."

Ajattelin vastata tähän kuumaan kysymykseen ja tehdä sen hyvin lyhyesti. Mikäli aihe kiinnostaa enemmänkin, voin toki kirjoittaa myöhemmin lisää. Lähdetään nyt aluksi kuitenkin liikkeelle ihan perusteista.

Soija ihmisravintona
Prosessoitu soija terveysvaikutuksineen on monimutkainen tapaus, josta on hankala saada objektiivista tietoa. Itseäni ei ainakaan ihan helpolla vakuuta reippaasti lobattu ruoka-aine, jota tungetaan halvan hintansa tähden yhteen jos toiseen elintarvikkeeseen. Se taas vakuuttaa, että soijaa on käytetty ihmisravintona tuhansien vuosien ajan ja erityisesti siellä, missä ihmiset elävät hyvin pitkään ja terveinä, kuten Okinawan saarella Japanissa.

On esitetty, että aasialaisten hyvä terveys huolimatta runsaasta soijankäytöstä johtuisi siitä, että aasiassa syödään traditionaalisen maitohappokäyttämisen avulla käsiteltyjä soijatuotteita. Niissä on jäljellä vähemmän aineita, jotka sitovat mineraaleja tai voivat aiheuttaa ruoansulatusvaivoja. Miso, tempeh ja natto ovat esimerkkejä tällaisista terveellisistä soijavalmisteita. Kuitenkin näiden ohella aasiassa käytetään reippaasti tofua, joka on usein fermentoimatonta. Niinpä en tässä vaiheessa osaa sanoa mitään lopullista siitä, kuinka suuri merkitys soijatuotteiden valmistustavalla on kansallisen terveyden kannalta. Yritän päästä itse tarkistamaan asian vierailemalla Okinawalla.

Yleisenä ohjeena voisin kuitenkin todeta, että soijan soveltuvuus on yksilöllistä enkä sen tähden halua tehdä kenenkään elämästä enää yhtään monimutkaisempaa leimaamalla soijaa turhaan epäterveelliseksi ruoaksi. En myöskään halua markkinoida soijaa superfoodina, jota on väkisin tungettava ruokavalioon tiettyjen terveysvaikutusten saavuttamiseksi. Jokaisen kannattaa kokeilla itse mitkä soijatuotteet tuntuvat hyviltä ja onko niillä paikka omassa ruokavaliossa kohtuullisesti käytettyinä.

Itse syön soijaa aika reippaasti soijajogurtin muodossa enkä ole huomannut sen välttämisestä koituvan minkäänlaisia hyödyllisiä vaikutuksia. Päinvastoin. Elämä menee maitoallergian takia entistä vaikeammaksi, kun ei ole enää jogurttia, jonka kanssa syödä hedelmiä ja marjoja. Lisäksi soijan tilalle alkaa tunkea salakavalasti kaikenlaisia aidosti epäterveellisiä valmisteita, ruokalasku nousee ja lopulta ruokavalion kokonaisuus on pielessä. Soijarouhetta, soijasuikaleita tai soijajauhoja en kuitenkaan juuri käytä ruoanvalmistuksessa, koska niissä on melkoisen paljon vaikeasti sulavia hiilihydraatteja, maku ei vakuuta eikä myöskään näyttö terveellisyydestä. Tofu on sentään paremmin sulavaa ja erään merkin osalta tarpeeksi halpaa nykyään.

Soija ja miehen hormonitoiminta
Viittasin jo Okinawan saaren asukkaisiin ja heidän terveyteensä, joka on erinomainen soijankäytöstä huolimatta tai siitä johtuen. "Mut hei, entäs niiden testotasot", pohtii varmasti moni mies tämän kuullessaan. Katsotaanpa seuraavasta taulukosta mitä elinikäinen soijankäyttö on saanut aikaan.

Lähde: http://www.okicent.org/study.html
Kuten kuvasta näkyy, ovat okinawalaisten vanhempien miesten testosteronitasot korkeammat, kuin amerikkalaisten verrokkiensa. Myös "nuoruushormoni" DHEA:n tasot ovat paremmalla tolalla, mikä onkin erittäin toivottavaa toimintakyvyn ja muun hormonitoiminnan kannalta. Mutta entä estrogeeni, jota on myös enemmän? Mies tarvitsee testosteronin lisäksi jonkin verran estrogeenia muistin ja luuntiheyden säilyttämiseksi, joten tärkeintä on hormonaalinen tasapaino, joka on okinawalaisilla oikein hyvässä kuosissa ainakin tämän datan perusteella.

On siis eri asia esiintyykö soijalla hormonitoimintaa sotkevaa potentiaalia teoriassa vai käytännössä. Eläinkokeissa soijan isoflavonoidien määrä suhteutettuna kehon painoon on aivan tolkuton, joten tuloksia ei voida soveltaa ihan miten sattuu. Määrä tekee myrkyn ja tässä mielessä millä tahansa ruoka-aineella saadaan aikaan haitallinen vaste, jos niin halutaan.

Määrät huomioiden välttäisin itse kuitenkin varmuuden vuoksi suurten soijamäärien syöttämistä pienille lapsille. Tässä kohtaa kun ei huvita ottaa turhia riskejä. Aikuisten osalta näyttö haitoista on sen sijaan hataraa ja rajoittuu yhteen poikkeukselliseen tapauskertomukseen. Kertomukseen miehestä, jonka gynecomastia eli estrogeenille herkän rintarauhaskudoksen kasvu saattoi aiheutua siitä, että hän joi lähes kolme litaa (!) soijamaitoa päivittäin. Koska tapanani ei ole väheksyä ihmisten erilaisuutta ja arvostan tapauskertomusten merkitystä, voisin todeta että soijan liikakäytön mahdollisuus kannattaa selvittää gynecomastia-tapauksissa kaiken muun ohella. Lisäksi teoriassa suuret soijamäärät voivat olla höyhen, joka katkaisee kamelin selän. Mutta taustalla on oltava jo valmiiksi sotkuun mennyt elimistön tila ja muitakin tekijöitä.

Mikä aiheuttaa gynecomastiaa, oikeasti
Luettelen seuraavassa listan muodossa sellaisia tekijöitä, joilla on havaittu olevan merkitystä aikuisen miehen manboobsien kehittymisen kannalta.
  • ikääntyminen
  • lääkitys
  • sairaudet
  • joidenkin sairauksien hoidot

Varpu Tavi kirjoitti hyvän ja asiallisen koosteen aiheesta, joten suosittelen lukemaan sen täältä.
Huomioitakoon nyt myös se, että ylimääräinen rasvakudos jakautuu kehossa yksilöllisesti ja jopa puolella teini-ikäisistä miehistä (tyypillisimmin 13-14-vuotiailla) havaitaan gynecomastiaa. Tämä menee ohi itsestään.

Jos rauhoituttaisiin?
Perusteita soijahysteriaan ei oikein löydy, joskaan soijan suunnaton kulutus ei tuo etuja. (Ei edes niille, jotka haluaisivat isommat rinnat soijan avulla, tiedoksi vain.) Osalle ihmisistä soija voi aiheuttaa allergia- tai suolisto-oireita, joten soijan sopivuus on yksilöllistä. Lisäksi soijaa runsaasti käyttävien kannattaa huolehtia riittävästä jodinsaannista varsinkin, mikäli on olemassa alttius sairastua kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Pidän toki mieleni avoimena ja olen aina valmis muuttamaan kantaani riittävän näytön ja selkeiden tapausten perusteella. Toistaiseksi rohkenen kuitenkin väittää, että muut tekijät, kuin soijan isoflavonoidien saanti aiheuttavat joidenkin miesten hormonitasapainon häiriintymisen. Näitä ovat esimerkiksi:
  • runsas alkoholinkulutus 
  • rasvakudoksen suuri määrä
  • liiallinen sokerin ja puhdistettujen hiilihydraattien syöminen
  • sinkin vajaus
  • stressi 

Siinäpä siis syitä joihin pureutua ensin, jos testosteronitasojaan haluaa korjailla. Jokainen mies olkoon kuitenkin mies omalla tavallaan. Alhaisemmat testosteronitasot eivät tee paljon elämää nähneestä, viisaasta vanhenevasta miehestä yhtään vähemmän miehekästä verrattuna esim. testosteronilla kyllästettyihin teinipoikiin. Mutta yhtä kaikki, terveellisisten elintapojen muodostamasta kokonaisuudesta on hyötyä jokaisen miehen hormonitasapainolle. Kannattaa siis ottaa rennosti, harrastaa urheilua, syödä monipuolisesti ja pitää rasvaprosentti kohtuullisena.

Mutta älkää vaan sressatko siitä soijasta, sillä se voi laskea testosteronitasojanne!
Siis se stressi.
__________________________________

Lähteet:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710358
http://therapiafennica.fi/wiki/index.php?title=Gynekomastia
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11730247
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9217716
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15055353
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11497534
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9848516
http://www.uptodate.com/contents/patient-information-gynecomastia-breast-enlargement-in-men
http://www.okicent.org/study.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16571087
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8875519

7 kommenttia:

  1. Miestissit on kyllä aihe, josta puhutaan aivan liian vähän.

    VastaaPoista
  2. Aivan totta. Tämä on tärkeä aihe, jolle pitäisi järjestää symposiumi.

    VastaaPoista
  3. On vain oikeus ja kohtuus, että miestissit läväytetään jokaiseen kahvipöytään.

    VastaaPoista
  4. Varsin valaiseva kirjoitus! Aihe onkin kiinnostanut kovin. Soijalla, kun on monet kasvonsa kuten myös testointoilulla. :)

    VastaaPoista
  5. Soijassa on tosiaan niin monta puolta, että aiheesta tulee vielä lisää juttua yleisön pyynnöstä.

    Tuo testointoilu on ollut tänä kesänä erityisen voimallista ja tosi kiehtovia keskusteluja olen aiheesta nähnytkin, vähän siellä sun täällä. Välillä tuntuu, että on lopulta helpompaa olla nainen, kun naiseudelle sallitaan niin paljon enemmän ilmenemismuotoja, kuin miehekkyydelle. Onneksi tämäkin tilanne on muuttumassa enkä näe sitä sukupuolten rajojen katoamisena, että myös miehet saavat olla miehiä monin eri tavoin.

    VastaaPoista
  6. Kirjoitat ajankohtaisesta aiheesta. Kiitokset siitä!

    Yksi näkökulma, joka kannattaa tuoda esille, on sukupuolihormonien kokonaisvaikutus. Miesten hyvinvoinnin kannalta kokonaistestosteronitaso ei kerro vielä juuri mitään. Asiasta on kirjoittanut mm. Eugen Shippen (M.D.) kirjassaan The testosterone syndrome. Hän on lääkäri, joka on erikoistunut miesten hormonitoiminnan häiriötilojen hoitamiseen.

    Shippenin mukaan testosteronitasoja mitattaessa tulee selvittää kokonaistestosteronin lisäksi aina ns. vapaan testosteronin määrä. Eli kuinka paljon testosteronista on tosiasiassa käytettävissä. Ja miesten hyvinvointiin vaikuttaa vähintään yhtä paljon myös estrogeenin määrä. Eli korkea estrogeenimäärä tuottaa miehille haitallisia oireita.

    Shippenin mukaan siis miesten hormonaalista tilannetta selvitettäessä tulee tutkia kaksi asiaa:

    1.Kokonaistestosteronin suhde estrogeeniin
    2.Vapaan testosteronin määrä kokonaistestosteronista

    Shippen ei kirjassaan tyrmää täysin soijatuotteita. Mutta kokonaisuutena hän katsoo, että tärkeintä on pyrkiä nostamaan vapaan testosteronin määrää ja laskea estrogeenin määrää suhteessa kokonaistestosteroniin. Sillä on lopulta eniten merkitystä miesten hyvinvoinnille.

    VastaaPoista
  7. Todella hyvä huomio tuo sukupuolihormonien kokonaisvaikutus. Pyrin jatkossa tuomaan vielä paremmin esille sitä, että hormonien toiminta on "joukkuepeliä". Kiitän myös lukuvinkistä, pitääpä tutkailla Shippenin kirjaa, joka näyttää saaneen hyvät arviot.

    VastaaPoista