torstai 16. syyskuuta 2010

Welcome To The Jungle

Edessämme avautuu vehreä babylon, jossa risteilevät lukemattomat vastakkaiset näkemykset ihmisen hyvinvoinnin perusteista muodostaen tiheän viidakon. Moni on lähtenyt tuohon viidakkoon etsimään totuutta, onnea ja elinvoiman lähdettä matkassaan muoviveitsi, joka katkeaa ensimmäisen paksumman ryteikön kohdalla. Toiset etsijöistä uskovat olevansa viisaampia varustautuessaan retkelle moottorisahalla. Niinpä he kaatavat kulkiessaan kaiken eteensä osuneen huomatakseen pian tuhonneensa myös etsimänsä.

Kuinka monta kertaa elämänsä aikana vaikean sairauden kanssa kamppaileva tai terveydestään yleisesti kiinnostunut ihminen löytää uuden ihmeaineen, ruokavalion tai ideologian, joka esittää vetoavan lupauksen parantaa kaikki sairaudet, aukaista portit äärettömään euforiaan ja toimia ikuisen nuoruuden ja kauneuden generaattorina. Ohessa tulevat myös vakuuttavat todisteet siitä, että muut samoihin tavoitteisiin tähtäävät ohjelmat ovat tehottomia, haitallisia, liian hankalia toteuttaa tai ainakin epäeettisiä.

Onnittelut! Juuri sinä olet löytänyt kaiken tarjolla olevan joukosta parhaan mahdollisen tietämyksen. Olet erityinen, olet siirtynyt korkeammalle tasolle ja hallussasi on vihdoin suurin totuus.
...kunnes huomaat, että totuus ei toiminutkaan tai jollain muulla on tarjottavanaan parempi.

Kun edellä kuvatun kaltainen kiertokulku on käyty läpi tarpeeksi monta kertaa, on tullut aika ottaa vastaan tiedon monimuotoisuuden ymmärtämisen haaste. Tai sitten voi jäädä kehälle kiertämään, kuunnella oman kehonsa ja järkensä sijaan gurua toisensa perään ja toivoa, että jonain päivänä tulee vastaan se joka kertoo absoluuttisen totuuden siitä millainen ruokavalio sopii joka ikisen ihmisen psykofyysissosiaaliseen kokonaisuuteen, taloudelliseen tilanteeseen ja aikatauluihin.

Ehkä meihin kaikkiin on koodattu erilainen totuus. Tai ehkä emme voi koskaan vangita totuutta, sillä ihmisen mieli ei hahmota niin paljoa kerrallaan. Riittää kun hankkii muoviveitsen tilalle jotain terävämpää ja oppii liikkumaan viidakossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti