Nyt seuraa pohjustusta tulevia kirjoituksia varten sekä kannustus jokaiselle tänne löytäneelle tai vahingossa eksyneelle. Riippumatta siitä milloin luet tämän, voit osallistua interaktiivisesti käsiteltävien aiheiden valintaan. Aivan kaikenlaiset psyykkiseen- ja fyysiseen terveyteen liittyvät kysymykset, haastattelutoiveet ja käytännön neuvoja koskevat pyynnöt ovat tervetulleita tuohon alaosan kommenttivalikkoon, joten annahan näppäimistön sauhuta. Ehdotettuja aiheita tullaan käsittelemään yleisellä tasolla ja käytännön esimerkeillä terästettynä, jotta lukijan on mahdollista soveltaa uusia ideoita omaan elämäänsä.
Seuraavassa on esitelty muutamia julkisuuteen pyrkiviä teemoja, joista osa pääsee tutkivan journalismin retosteltavaksi jo lähiaikoina.
1. Maito, leipä ja margariini - pyhä kolminaisuus vai Bermudan kolmio?
2. Satu Pohjois-Karjalasta ja 10 kulinaristista vaihtoehtoa margariinin tilalle
3. Blackmetallin myönteiset vaikutukset nuorten mielenterveyteen
4. **tutuksen purku- ja seurantapäiväkirja (yksinkertainen menetelmä vaikeiden tilanteiden käsittelemiseen ja niistä oppimiseen)
5. Aivoholismi
6. Tytöt epäkunnossa - vieroitusohjelma kilteille, kunnollisille ja tunnollisille perfektio-nisteille
7. Ikuinen nuorekkuus, kauneus ja tervaskantojen salaisuudet
8. Tiivistelmä tämän hetken trendikkäiden erikoisruokavalioiden, kuten alakarppauksen ja raakaravinnon eduista ja haitoista
9. Vuorotyön lihottava vaikutus
10. Krapulan biokemiaa ja psykologiaa
11 + n. [sijoita tähän kaikki juttutoivomuksesi]
Kaikkien julkaistaviksi päätyvien reportaasien ydinperiaate on tutkia avarakatseisen kriittisesti sellaisia terveyteen vaikuttavia ilmiöitä, joihin liittyvä informaatiotulva hukuttaa helposti alleen olennaisia peruslähtökohtia. Tarkoituksena on nostaa nuo ikiaikaiset perusteesit jälleen pinnalle, sillä hyvinvoinnista huolehtimisen on tärkeää olla käytännössä jotain aivan muuta kuin a) rakettitiedettä b) elitismiä c) aikaa vievää ja vaivalloista kyhertämistä tai d) uusimman mainoslehtisen tyrkyttämän ryynikokoelman annostelua dosettiin. Tieteelliseen tai taikauskoiseen reduktionismiin takertumisen sijaan on hyvä hahmottaa terveys laajempana kokonaisuutena, jossa yksittäiset elementit eivät ole mitään ilman toisiaan.
On täysin ymmärrettävää että ristiriitaisen terveystiedon keskellä olisi yksinkertaisempaa ympäröidä itsensä yhden viitekehyksen varaan rakennetulla turvallisella häkillä tai sitten luovuttaa oman ajattelun ohjailu ja sitä kautta myös vapaus muiden käsiin. Joku uskoo ihan kaikkeen, toinen ei enää edes itseensä, vaikka tärkeintä mitä terveytensä eteen voi tehdä on erotella olennainen epäolennaisesta ja kehittää itsensä kuuntelemisen taitoa. Tämä on kuitenkin aika paljon vaadittu ihmiseltä, joka on koko elämänsä ajan joutunut turruttamaan kehonsa ja mielensä viestejä sekä tottunut hahmottamaan itsensä suhteessa yleisiin lainalaisuuksiin ja ihanteisiin. Näin on käynyt aikanaan minullekin, tähän blogiin rakentuvan tarinan kertojalle.
Vaikka länsimaisen kulttuurin katsotaan olevan individualistinen, ei tämä näy välttämättä millään tavoin terveydenhuollossa ja yleisessä terveyskasvatuksessa, jotka toimivat muihin perusteisiin, kuten kansantalouteen, resursseihin ja tieteen kulloiseen paradigmaan pohjaten. Järjestelmät vyöryvät eteenpäin omalla painollaan musertaen alleen yksilöllisiä tarpeita, mutta onneksi jokaisella on edelleen mahdollisuus perehtyä asioihin itse, kokeilla rauhassa erilaisia sovelluksia ja yhdistellä niiden parhaita palasia loogiseksi kokonaisuudeksi. Välillä voi tuntua todella vaikealta etsiä juuri itselle sopivaa tapaa voida hyvin, mutta turhauttavilla harhapoluilla rämpimisen jälkeen oikea reitti alkaa varmasti ajan myötä hahmottua. Lopullinen päämäärä selviää tosin yleensä vasta siinä vaiheessa kun sitä ei enää ole.
Odottelen todella mielenkiinnolla näitä juttuja, aiheet ainakin ovat kiinnostavia ja paljon esillä... :)
VastaaPoistaOdottelen itsekin innolla millaisia raportteja näistä kehkeytyy, kunhan pääsen vauhtiin ja saan aikaa leikkiä tutkivaa journalistia. :) Jos mieleesi tulee uusia juttuideoita, otan niitä oikein mielelläni vastaan.
VastaaPoista