torstai 4. elokuuta 2011

Kun VHH ei sovi: johdantoa

 

Ajattelin käsitellä jälleen ravitsemusaihetta, joka on tällä hetkellä kiistattomasti tai siis...juuri niistä kiistoista johtuen kaikkein kiehtovin suomalaisen terveystietoisen yksilön näkökulmasta. VHH eli vähähiilihydraattinen ruokavalio on ollut tänäkin kesänä siinä määrin pinnalla, että sen yhteiskunnallisten vaikutusten pakeneminen onnistuu enää vain sulkeutumalla kellariin ja lopettamalla kaikkien tiedotusvälineiden seuraaminen. Karppileipää ja sirkushuveja kansalle ja huomio säilyy olennaisessa, vai säilyykö? Vähähiilihydraattinen vastaan virallisterveellinen ja ottelu päättyy 6-0, vai päättyykö?

"Karppileipää ja sirkushuveja kansalle ja huomio säilyy olennaisessa, vai säilyykö? VHH vastaan VT ja ottelu päättyy 6-0, vai päättyykö?"

Tässä ja muutamissa tulevissa kirjoituksissa pohdin edellämainittuja kysymyksiä hyvin vapaamuotoisesti, omiin kokemuksiini ja kaikkeen tähän mennessä tutkimaani tukeutuen. Ennen kuin siirrymme itse asiaan, haluan muistuttaa kirjoittaneeni viimeisen vuoden aikana pitkän VHH-sarjan, joka koostui lukuisista VHH-myönteisistä osista. Mukana on niin tieteellistä näkökulmaa kuin kokemusperäistä tietoa ja finaalina toimi hiilihydraattitietoisuus-termin lanseerajan, tietokirjailija Varpu Tavin blogissa julkaistu koosteeni. Suosittelen selailemaan sarjan osia oman mielenkiinnon mukaan:

Terveyden torajyvät, Osa 1: Viljattomuus, paleo, VHH, VT, WTF? 
Terveyden torajyvät, Osa 2: Sokea kana etsii totuuden siementä
Terveyden torajyvät, Osa 3: Kolme vähähiilihydraattista onnistumistarinaa
Terveyden torajyvät, Osa 4: VHH - rauhansopimus suoliston kanssa?
Terveyden torajyvät, Osa 5: Verensokerin vuoristoradalla
Terveyden torajyvät, Osa 6: VHH:n haasteet ja riskit
Finaali: Karppaajan kymmenen käskyä

VHH-kriittisyyteni ja tärkeä disclaimer
Kesälomani alussa tuuppasin nettiin myös ensimmäisen selkeästi VHH-kriittisen pohdintani, jossa käsittelin mahdollisia hormonaalisia haittoja. Haittoja, joita VHH:lla saattaa olla joillekin sitä tiukasti noudattaville ja geneettisesti näille haitoille alttiille yksilöille. Kirjoitus keräsi paljon laadukasta palautetta suuntaan jos toiseen sekä kommentteja, jotka tukivat esittämiäni teorioita. Yhteinen pohdiskelu toimi siis kuten pitääkin ja olen hyvin innostunut kaikesta saamastani sparrauksesta, oli se sitten kuinka ärhäkkää tahansa. Antakaa siis edelleen vaan palaa rohkeasti tuolla kommenttiboksin puolella tai vaikka firmani fb-ryhmässä.

Kirjoitukseni jälkimainingeissa tulin siihen tulokseen, että toivoisin jokaisen tekstejäni lukevan saavan tietää minusta muutamia faktoja, jotta sanomani ymmärtäminen olisi helpompaa. Siispä laitettakoon nyt tähän pari julkilausumaa, jotka liitän jatkossa jokaisen VHH-tekstin alkuun:

 • En kannata tai vastusta mitään tiettyä ruokavaliota.
 • En väitä, että VHH:n ja erilaisten sairauksien välillä vallitsee suora kausaalisuhde (usein vaikutukset välittyvät jonkin kolmannen tekijän kautta). 
 • En halua antaa sinun, arvoisan lukijani pelätä, että kaikki VHH:n riskit toteutuvat hirveimmässä muodossaan juuri omalla kohdallasi. (Tarvitset erilaisia sairauksia varten juuri oikeanlaiset geenit.)
 • Haluan huolehtia yleisestä hyvinvoinnistasi. Tämä aiheuttaa erilaisten terveydellisten aiheiden monipuolista käsittelyä. Näkökulmia puolesta ja vastaan. 
 • Juuri sinulle sopivan ruokavalion koostaminen onnistuu parhaiten ammattitaitoisen ravitsemusterapeutin tai ravintovalmentajan yksityisvastaanotolla, ei netin keskustelupalstoilla.  

Tulen siis jatkossa olemaan vielä entistä tarkempi ja selkeämpi kirjoitusteni kanssa. Varsinkin julkaistessani lisää juttuja VHH:n niinsanotuista kontraindikaatioista eli sairauksista tai tilanteista, joiden yhteydessä hiilihydraattien karsimisen kanssa on hyvä olla varovainen. Tulen myös kirjoittamaan lisää VHH:n ja kilpirauhasen toiminnan yhteyksistä, sillä koen olevani vastuussa aloittamani keskustelun jatkamisesta. Kiitos paljon kaikille tähän mennessä aihetta kommentoineelle arvokkaasta kontribuutiostanne.

Miksi kritisoin VHH:ta
Syyt siihen miksi kirjoitan niin usein VHH:sta ja nykyään enenevässä määrin myös sen mahdollisista haitoista saattaa olla yllättävä. Koen VHH:n yhdeksi selkeimmistä keinoista auttaa muutamia väestönosia voimaan paremmin ja juuri siksi toivoisin voivani omalta osaltani vähentää VHH:n toteuttamiseen liittyviä henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia riskejä. Tahtoisin lisätä myös tietoisuutta erityisesti siitä, että meistä jokainen on persoonansa lisäksi kehonsa osalta ainutlaatuinen yksilö. Tästä johtuen ei ole mahdollista kehittää yhtä ruokavaliomallia, joka soveltuu ihan jokaiselle, vauvasta vaariin ja kaikissa mahdollisissa elämäntilanteissa. Lyhyemmin ilmaistuna katson siis, että VHH voi olla osalle ihmisistä terapeuttinen, toisille hyödytön ja joillekin vaarallinen ruokavalio.

Seuraavassa jaksossa paljastan mitä se on minulle.
_____________________________________________

Kuva: Evgeni Dinev / FreeDigitalPhotos.net

5 kommenttia:

 1. "...ei ole mahdollista kehittää yhtä ruokavaliomallia, joka soveltuu ihan jokaiselle, vauvasta vaariin ja kaikissa mahdollisissa elämäntilanteissa."

  erittäin hyvin ilmaistu!

  en ole itse koskaan ollut aivan varma että kumpaan yleiseen suositukseen kannattaa kääntyä: vähähiilihydraattiseen vai hiilihydraattiseen.. olen ollut muutenkin vähän hukassa ruokavalioasioissa. täytyypä perehtyä blogiisi entistä tarkemmin, ja odotan innolla seuraavaa postausta!

  VastaaPoista
 2. Uskon että tällä hetkellä moni jakaa tuon kuvaamasi kokemuksen. Yleinen keskustelu on kärjistynyt Alien vs. Predator taisteluksi VHH:n ja VT:n välillä. Tämän seurauksena lukuisat erilaiset ruokavaliosuuntaukset ovat jääneet pahasti jalkoihin ja huomio kiinnittyy nyt liikaa vain hiilihydraatteihin, vaikka noin ziljoonalla muullakin ravintoaineella olisi merkitystä terveyden kannalta.

  Mustan ja valkoisen välillä on lukuisia eri sävyjä. Valotan niitä jatkossa entistä enemmän, niin ehkä sieltä tulee sitten uusia ideoita ruokavalion koostamiseen.

  (Teen myös etänä henkilökohtaista ravintovalmennusta, jos tuntuu jossain vaiheessa siltä, että haluaisit yksilöllisiä neuvoja.)

  VastaaPoista
 3. Hyvä hyvä Hanna, odotan mielenkiinnolla jatkoa!

  VastaaPoista
 4. mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu teksti! jatkoa odotellessa. :)

  VastaaPoista
 5. Pepper ja Senja: Täältä kuulkaa pesee, minäkin odotan innolla että pääsen muistelemaan kokemuksiani erinäisistä kokeiluista.

  VastaaPoista