maanantai 15. elokuuta 2011

Terveellisyystarkastajan hampaissa: Ruislandia-ruispalat (loistotuote!)

Harhaanjohtaviin pakkauksiin naamioituneita höttöleipiä riittää
Moni täysjyvärukiin imagolla ratsastava leipomotuote on vedätystä, joten marketin leipäosastolla liikkuessaan kannattaa olla varuillaan. Hyllyjen uumenissa lymyilee tapauksia, jotka väittävät uskottavasti olevansa runsaskuituisia ja 100 %:sesti ruista. Vasta tuoteselosteen tutkinta paljastaa karun totuuden: leipää on jatkettu vehnägluteenilla, kuorituilla jauhoilla, ruismaltaalla, sokerilla tai vaikka siirapilla. Argh, vanhoina hyvinä aikoina käytettiin sentään ravintorikasta pettua. Onneksi välillä tulee kuitenkin vastaan myös sellaisia keissejä, joilla on puhtaat jauhot pussissa. Tällä kertaa esittelyssä on yksi näistä - Ruislandia-jälkiuunipalat.

Tuote saa Hanna approves merkinnän jo siksi, että se...
 • on hapanjuureen leivottu (rukiin kivennäiset imeytyvät paremmin)
 • sisältää rehellisesti kuitua
 • tehdään kotimaisista luomujauhoista ja paistetaan tiiliuunissa
 • suolataan himalajan kristallisuolalla (jossa on hyvä aromi)
 • ei sisällä lisäaineita
 • löytyy sekä S- että K-mafian ruokakaupoista 

Entäs maku?
Käytin maun arvioimiseen koekaniinia, jolle syötettiin muutama palanen Ruislandiaa sekä ennen että jälkeen leivän pakastamisen. Tässä tulos:

"Maku on kuten hyvällä ruispalalla kuuluu ollakin. Erityiskiitosta saa koostumus. Varsinkin pakkasesta otettuna puoliskot oli helppo erottaa toisistaan veitsellä - ei tullut missään vaiheessa tunnetta että ne palat olis voineet hajota. Monet ruispalat hajoaa palasiksi tuossa vaiheessa. Hyvä  muoto ja pakkauskoko. Arvosana: voitokkaan rukiinen."

Ainoan ison miinuksen kaniini antoi leivän nimestä, joka oli hänen mielestään hirvittävä. Mutta ei nimi leipää pahenna! Jos olisin vähän vähemmän ruokavammainen (l. gluteeniyliherkkä), ostaisin pussin ruislandiaa, kasaisin sen sisälle pihviä, sipulia, salaattia, ketsuppia, sinappia, thousand islands -kastiketta, suolakurkkua, vuohenjuustoa ja rousk. Mutta aina ei käy tasan ruispalat tässä elämässä, joten nauttikaahan niistä minunkin puolestani.  


______________________________
Kuvalähde: http://www.ruislandia.eu/index.php/fi/


11 kommenttia:

 1. Samaa leipää meilläkin yleensä nykyään syödään.

  Tässä esimerkki lähes 100% harhaanjohtavasta leipämarkkinoinnista: http://bit.ly/oxGmy3

  VastaaPoista
 2. Hyvä tapausesimerkki, vaikka ei edes pahimmasta päästä. :/ Kauratuotteet ne osaavatkin olla hämääviä. En koskaan unohda sitä, kun eräs läheiseni kertoi innosta hehkuen löytäneensä makaronia, jota minäkin voin syödä. Kyseessä oli kauramakaroni, jonka joukkoon oli eksynyt ripaus kaurajauhoa ja loppu olikin sitten valkoista vehnäjauhoa. Tämä läheiseni oli lopulta pettyneempi kuin minä.

  Taannoin ilmaantui tutkimus, jossa oli verrattu kauraleipää ruisleipään ja kumpikohan voitti terveysvaikutuksillaan, kun kauraleipä oli oikeasti vehnähöttöä, josta vain osa oli kauraa. Ottaa kauran ystävänä päätän tällainen harhaanjohtava tutkimusotsikointikin. :P

  VastaaPoista
 3. Positiivinen juttu. Tuo LingLIngin linkittämä kauraleipä on kinkkinen, eikä käy gluteenittomaan ruokavalioon. Mutta saattaisi sopia FODMAP -ruokavalioon (ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavalio), koska kaura sopii viimeisen tiedon mukaan IBS -potilaille. Rukiin osuus on ilmeisesti tosi vähäinen,koska "Sisältää pienen määrän ruista, jota käytetään leivinlaudalla alusjauhona."

  VastaaPoista
 4. Hyvä pointti Reijo. Tuotevalikoimien viidakossa seikkailu voi olla todella haasteellista vatsaoireista kärsivälle. Olisi tosiaan hyvä selvittää löytyykö oireiden taustalta herkkyys gluteenille, FODMAP-hiilareille vai peräti molemmille. Jahka saan jossain vaiheessa IBS-juttuihin jatkoa, pitää muistaa laittaa linkkiä noihin hyviin FODMAP-kirjoituksiisi.

  VastaaPoista
 5. kiitos vinkistä. sitä menee joo ihan sekaisin kun leipää koittaa valita. suurin naurettavuus on mun mielestä se karppinen, huh. mutta kiva, että joku oikeasti terveellinenkin vaihtoehto joukosta löytyy. tätä maista kun noi ruispalat loppuvat kaapista ;p

  VastaaPoista
 6. Kaikenlaista on tosiaan tarjolla ja boonuksena saa usein tietämättään ylenmäärin gluteenia ja muuta moskaa. Gluteenia en lisäisi kenenkään ruokavalioon, vaikka ruoansulatusjärjestelmä olisikin sen kanssa yhteensopiva. Monet ruispalaleivätkin sisältävät kaikenmoista vehnärouhetta.

  En ole mitenkään vehnävastainen, mutta olen järjestään huomannut turvotuksesta tai vatsaoireista kärsivien kanssa, että vehnän välttelystä on apua.

  VastaaPoista
 7. Minulla on usein tapana syömisen hallinta -ryhmien kanssa tutkia pakkauksia. Ja aina jaksaa yllättää, miten pakkausmerkinnät voivat johtaa harhaan. Mutta ehkä on hyvä muistaa, että elintarviketeollisuus noudattaa kyllä lakeja ja suosituksia, niissä on vaan niin paljon porsaanreikiä, että kuluttaja saattaa mennä harhaan. .
  Vaasav 100 % kaura samoin kuin Eho Kaura 100 sopivat monella IBS-asiakkaalle. Hannan tavoin olen huomanut että vehnä aiheuttaa monelle herkkävatsaiselle oireita.

  VastaaPoista
 8. Suomalaisen elintarviketeollisuuden vahvuus on mielestäni se, että säädöksiä noudatetaan hyvin tarkasti. Toinen vahvuus on se, että kaikenlainen linssiinviilaus onnistuu säädöksiä noudattamalla. :) Mutta ei tämä Suomen meininki ole mitään verrattuna Thaimaahan. Siellä minäkin menin pari kertaa halpaan, kun yritin ostaa sokeroimatonta mehua, ovelia olivat beauty drinkkeineen ja mystisine prosenttikaavioineen.

  On hienoa kun noita 100%:sia kauraleipiä on taas markkinoilla. Oma suosikkini aikanaan katosi hyllyiltä ja päädyinkin sitten leipomaan itse.

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Joo tämän yrityksen tuotteet ovat kauttaaltaan hyviä ja olen blogannut arvion useimmista niistä blogiini:

  http://lukanlusikassa.blogspot.com

  100%ruisleivillä on minulla oma tagi pilvessä :)

  VastaaPoista
 11. Hieno blogi sinulla ja loistavaa lukea kotikylän ruokapaikoista. Pitääpäs katsastaa myös ruisleipäsektori.

  VastaaPoista