perjantai 8. kesäkuuta 2012

Miksi hirssi on hyväksi hiuksille?

Aloitin eilen intensiivisen hirssipohdinnan. Muun muassa siteeraamalla väärin viljojen välistä vertailutaulukkoa sekä hehkuttamalla fb-sivustollani hirssin ravitsemuksellista ylivoimaisuutta ilman perusteita. Nyt pohdintani jatkuvat (koittakaa kestää).

Olen tutkaillut lisää erilaisia ravintoarvotietokantoja pyrkimyksenäni selvittää miksi hirssi on joka ikinen kerta mukana listattessa hiuksille ja kynsille hyödyllisiä ruokia. Lisäksi hirssiuutetta käytetään lähes poikkeuksetta erilaisten hiusten kasvua/rakennetta parantavien puristeiden ainesosana, joten...

a) Hirssi on hyväksi hiuksille ja kynsille.
b) Hirssin maine hiusten- ja kynsien superfoodina on perusteeton.

Tällä hetkellä vertailujeni tulokset ovat seuraavanlaisia.

  • Hirssi on kivennäisaineiden ja monien vitamiinien osalta kärkikastissa verrattaessa sitä muihin gluteenittomiin viljoihin (myös kauraan).
  • Vehnä kuitenkin peittoaa hirssin 6-0 monen ravintoaineen osalta.
  • Mutta ennen vehnän voiton hurraamista on hyvä huomioida, että kyseistä viljaa syödään maassamme yleensä pitkälle prosessoidussa muodossa, jolloin ravintoarvotkin vaihtelevat.
  • Viljojen välinen kilpailu on siis monimuuttujainen soppa.
  • Hiusten kasvulle hyödyllistä metioniini-aminohappoa hirssi sisältää sentään enemmän kuin muut viljat, mutta tätäkin ainetta on helpompi saada reilusti mm. kananmunasta tai soijasta.
  • Piitä hirssissä huhutaan olevan paljon ja se on ainakin faktaa, että pii imeytyy viljatuotteista parhaiten (esim. banaanin runsasta piimäärää ihmisen keho ei oikein osaa hyödyntää johtuen ilmeisesti sen erilaisesta rakenteesta).
Lopputulemana voisin todeta katsovani tällä hetkellä hirssin eduksi monipuolisen ravintoainesisällön, jonka painotukset sattuvat olemaan mahollisimman monen aineen osalta edulliset hiusten ja kynsien kannalta. Kokonaisuus siis ratkaissee. Lisäksi hirssi sopii myös vatsaoireiselle ja gluteeniviljoja karttavalla, joiden on muutenkin kiinnitettävä enemmän huomiota ravitsemustilaansa. Hirssille kannattanee siis antaa mahdollisuus, mutta hieman skeptisellä otteella.

Jatkan selvityksiäni vielä ja kirjoittelen lisää tietoa, kunhan löydän jossain kunnollisen taulukon tuon piin osalta. Lisäksi ajattelin ottaa yhteyttä eri yrityksiin, joiden puristeissa hyödynnetään hirssiä, sillä haluan kuulla jos nämä tahot osaisivat kertoa miksi käyttävät raaka-aineenaan juuri tätä viljaa ohi kaikkien muiden helpommin saatavien.

Ruokavinkki:

Hirssihiutaleiden maku on kitkerä enkä suosittele niiden käyttöä, sillä hirssin pinnalla olevia haitta-aineita ei ole valmistusvaiheessa poistettu. Hirssi on tärkeä pestä hyvin ja tarvittaessa vaikka liottaa, jolloin se sulaa entistä paremmin. Kannattaa siis ostaa suoraan kokonaisia hirssisuurimoita.

Koekeittiössäni tapahtuneiden kokeilujen perusteella hyvin keitetty hirssi sopii erityisen mainiosti yhteen...

1) Suklaan tai raakakaakaon ja sopivan makeutuksen kanssa, jolloin seoksesta saa hyvän suklaamannapuuron korvikkeen.
2) Oliiviöljyn, basilikan ja yrittisuolan kera. Näin hirssi toimii vaihtelua tuovana lisäkkeenä esimerkiksi kalalle tai jollekin kasvisruoalle.
3) Kun hirssistä tehdään risoton tyylistä "hirsottoa", on rajana vain makujen taivas.
4) Kun olin nuori vatsaoireille altis jääkiekkoilija, tein hirssistä usein leipää. Muistelen tuota mielenkiintoisella rakenteella varustettua känttyä lämmöllä.

Ps. Kuten ehkä huomasitte, tämä blogikirjoitus ei antanut lopullista vastausta otsikon kysymykseen.

The truth is out there.

-Ravitsemustieteen Fox Mulder

14 kommenttia:

  1. Aa, sen takia mun hirssihiutaleista tehdyt puurot ovat maistuneet ihan hirveiltä. Jätin kokeilun kahteen kertaan ja siirryin suuren pelon kera jyviin, eikä niiden kanssa ollut samaa ongelmaa.

    VastaaPoista
  2. Kyllä. Hirssihiutaleet ovat ai-van kar-seita. :D En enää ikinä suostu niitä syömään. Sama quinoahiutaleissa. Niihin on jätetty kitkerät aineet, jotka eivät tee kyllä hyvää terveydelle saati makuhermoille.

    VastaaPoista
  3. Hmmm...minulla on sekä luomuhirssihiutaleita, että luomuquinoahiutaleita ja molemmista tulee aivan ihana puuro, ilman kitkeryyttä.

    VastaaPoista
  4. Saisko merkkejä Satu? :D Tai sitten meillä on vain hyvin erilainen makuaisti. :) Olen kuitenkin valmis antamaan noille vielä kerran mahdollisuuden.

    VastaaPoista
  5. miten olisi kattava postaus pellavansiemenistä ?

    VastaaPoista
  6. Oonkin joka ikinen päivä miettiny missä ihmeessä sä oot kun et ole kirjotellut!

    Mua kans kiinnostais ihan kaikkien viljojen vertailu, esim suurimoiden. En ole ite pahemmin käyttänyt enää hiutaleita, mutta leseitä kylläkin. Onko ne kuitenkin sama asia kun hiutaleet, eli hirveän käsiteltyjä nekin?

    Ja heh, mä taas rakastan yli kaiken quinoahiutaleita, samoin myös hirssi. Makunsa kullakin. :D

    VastaaPoista
  7. Luka: Yritän muistaa. Laitoin tulevien juttujen päättymättömälle listalle.

    WM: Kylläpä kommenttisi piristi! Mulla on ollut ns. vähän rankkaa, mut nyt keksin uuden konseptin joka takaa sen että jatkossa postauksia alkaa taas tulla oli mulla päällä writer´s block tai ei. :)

    VastaaPoista
  8. No höh, toivottavasti nyt ei ole enää kovin rankkaa, voimia!
    Mä ainakin odotan eritoten juuri sun tekstejä.
    :)

    Täällä on jotenkin niin terve, tasapainoinen ja toiveikas meinkinki. Ite oon ainakin monesta postauksesta saanut voimaa ja paranemismyönteisyyttä omaan elämääni.

    VastaaPoista
  9. Kiitos hirmuisasti sanoista, jotka todellakin antavat voimia!

    VastaaPoista
  10. Itse pidän myös hirssihiutaleiden mausta, eivät ole lainkaan kitkeriä! Johtuisiko tämä siitä, että myös omat hiutaleeni ovat luomua...? Merkki on Makrobios. Hiutaleita saa ostettua ainakin Stockmannin Herkusta.

    VastaaPoista
  11. Pitääpäs ehkä antaa hirssille vielä hiutaleinakin mahdollisuus. Tosin katson, että koska hiutaleissa on mukana haitallisia aineksia, en niitä mielelläni niin usein käytä. Hirssi on hyvä huuhdella tosi huolellisesti.

    VastaaPoista
  12. Siskon pojanpoika sairastui,ylähuuli turposi ja lääkärit suositteli leikkausta poika 12v (jopa syöpää epäiltii),mutta kyseessä olikin kroonintauti.Pojalle alettiin keittää hirssipuuroa ja ei mennyt kauan kun turvotus läksi,eikä leikkausta tarvittu.tässä yksi esimerkki kaikki ei ole hyvää mutta ihmeitäkin tapahtuu,tosin ruokavaliohan piti uusia kokonaan muutenkin.Itse syön hirssiä kun kortisoni kuurin jälkee olen ollut tosi kipeä syksystä asti,,mutta jopas alkoi helpottaa,marjat kiva lisuke tai keitot tai oikea voi puuron päälle.(huuhtele ryynit hyvin)

    VastaaPoista
  13. Aurinkoista syksyä! Söin juuri ensimmäisen hirssipuuroni, (merkki on Aduki, luomu). Ihastuin! Maustamatonta jogurttia ja vähän kookossokeria päälle... nam! Mulla on ollut vuoden pituinen etsintä käynnissä siitä, mikä ruoka ei sovi mun vatsalle. Oon jättänyt vehnän ja laktoosin ja sokerin ja kokeillu vaikka mitä... Välillä näytän siltä ku olisin viidennellä kuulla raskaana ja olo on hirveä. Vihdoin se selvisi: PERUNA! Mutta ilman sokeria ja vehnää ihoni on tullut todella hyväksi, niin jatkan tällä linjalla... Ja nyt löytyi hirssi... Siis todella hyvää! Kiva kun jotkut ehtii pitää tällaisia blogeja... Mukava lueskella :)

    VastaaPoista
  14. Merjuli kysyisi 17.10.2015
    Ostin Risentan Hirssihiutaleita, en huuhdellut pitäisikö oikeesti...?Keitin vedessä muutaman minuutin söin maidon kera...oli hyvää...nam.
    Vstaisiko joku viisaampi.

    VastaaPoista