torstai 30. joulukuuta 2010

Vihreää noituutta ja taikaliemiä - vehnänorasmehua vuodelle 2011

Lupasin opastaa teille vehnänorasmehun valmistuksen salat kädestä pitäen. Siispä kauniit city-shamaanittaret ja mörököllit siellä ruudun toisella puolella, tarttukaahan käteeni ja antakaa minun johdattaa teidät jälleen vihreän magian maailmaan. Tänään selviää kuinka sitkeinkin oras pistetään atomeiksi, helposti ja nopeasti.


Ennen kuin menemme itse asiaan, koen velvollisuudekseni mainta muutamia erityistekijöitä, joita vehnänoraan nauttimisen kohdalla kannattaa huomioida.

1. Älä syö vehnänoraita. Kokonainen vehnänoras on kuiturakenteeltaan niin kovaa kamaa, että ihmisen ruoansulatuskanava on aseeton sen edessä. Vaikka kaupoissa saatavilla oleva yrttimäinen oras kelpaa salaattien osaksi, ei sitä kannata sellaiseen tuhlata. Ravintoaineet eivät imeydy suhteellisen kokonaisena suoliston läpi kuljeksivista rehunpalasista. Oraita voi toki halutessaan jauhaa suussa, kunnes niistä on saatu viimeisetkin mehut irti ja jäljellä on vain kuivakka tuppo, joka syljetään pois. Prosessi on kuitenkin sen verran työläs ja epämieluisa, että suosittelen mieluummin turvautumista koneellisiin hampaisiin eli sauvasekoittimeen, tehosekoittimeen tai vehnänoraan mehustamiseen tarkoitettuun laitteeseen.

2. Et tarvitse terveysvaikutteisen orasmehun valmistamiseen kalliita laitteita. Vaikka vehnänoras on kova pala purtavaksi nykyteknologiallekin, selviät kyllä mehustuksesta jopa peruskeittiövälineillä. Ainakin jos olet valmis tinkimään hieman laadusta. Ennen kalliiden tehosekoittimien tai mehustimien hankkimista kannustaisin aloittamaan sauvasekoittimella ja tiheällä siivilällä. Eli puskan verran oraita sauvasekoittimen (mielellään umpinaiseen) kulhoon vähän saksittuina. Joukkoon riittävästi vettä ja surautusta niin pitkään, että seos alkaa näyttää mehulta. Sitten koko komeus siivilän läpi mukiin.

Siinä vaiheessa kun tällainen köyhän naisen pikamehu ei enää riitä, voit hyödyntää samalla taktiikalla kalliimpaa ja kestävämpää tehosekoitinta tai hankkia asiaan erikseen tarkoitetun mehustimen. Käsikäyttöisiä orasmyllyjä en suosittele niiden kokoamisen ja pyörittämisen työläyden takia, mutta olen kuullut että osa ihmisistä nauttii moisten aparaattien kanssa väkertämisestä. Teknisessä vertailussa niille ei kuitenkaan heru testivoittajan pisteitä. 

3. Orasmehun vaikutukset elimistössä ovat hyvin yksilöllisiä. Yleinen suositus on nauttia orasmehua jonkin aikaa ennen ateriaa, sillä muuten se saattaa aiheuttaa huonovointisuutta. Silloin kun elimistö on muutenkin keikommassa kunnossa, voi mehu joka tapauksessa pyrkiä pakenemaan ulos parhaaksi katsomaansa reittiä. Vehnänoras antaa siiiiiivet!

4. Mehun raaka-aineet voi ostaa ruokakaupan viherosastolta. Vehnänoraspuska maksaa ainakin itselleni lähimmässä kaupassa 1,53 euroa. Tämä ei mielestäni ole kauhean suuri sijoitus omaan terveyteen, kuten olen jo maininnut verratessani vehnänorasmehua kahvikupposeen, josta ihmiset ovat valmiita maksamaan vielä enemmän. Jos tahdot tehdä oraasi ihan itse, kannattaa malttaa vielä hetki tai hankkia todella hyvät kasvilamput. Elämme vuoden pimeintä aikaa, joten ethän halua kaamosmasennuksesta kärsiviä lurpahtaneita heiniä. Etsi siis hyvinvarustellusta ruokakaupasta, salaattien ja tuoreyrttien joukosta esimerkiksi Järvikylän Yrtit -merkillä varustettu vehnänoraspuska ja sano itsellesi "Because I'm worth it."

Ja nyt niihin ohjeisiin:

Green shot in the dark
- 1-2 puskaa vehnänorasta
- oman arvion mukaan riittävästi vettä jotta teho/sauvasekoitin selviää tehtävästään
- limen mehua
- vapaaehtoisena boonuksena ihan mitä vain marja/hedelmäsektorilta (yllätä itsesi ja muut)
Ps. Omena ja vadelma toimivat oikein kivasti.

Kaikki koneeseen ja sekaisin, kunnolla. Siivilän kautta lasiin.

Bloody Spock (ystäväni mukaan vulkaanien veri on vihreää)
- vehnänorasta
- tomaattia
- tabascoa
- mustaapippuria
- limeä
Ja sama operaatio kuin edellisessä.

Kuten huomaatte, ei ole kovin vaikeaa keksiä seoksia, joissa ei ole päätä eikä häntää. Seoksia joiden avulla vehnänoras ujutetaan salakavalasti osaksi vaikka jo uuden vuoden bileitä tai jopa uutta elämää. Muistakaahan muuten aina skoolata ennen oraan nauttimista. On esimerkiksi tosi mukavaa sanoa jotain hienoa siitä tyypistä, jonka kanssa lasia kilistellään tai vaikka maalailla yhteistä tulevaisuutta mystisten terveysprojektien ja taikajuomien parissa.

Minäkin nostan nyt maljan teidän mahtavien lukijoideni kunniaksi ja pidän pienen puheen. Kröhöm.

Tahdon kiittää lämpimästi kaikesta antamastanne palautteesta, tuesta ja läsnäolostanne, jolla on ollut minulle suuri merkitys, hyvin monella tasolla. Olen kirjoittanut blogia nyt neljä kuukautta ja tänä aikana ajatusmaailmassani on ehtinyt tapahtua ansiostanne olennaisia muutoksia. Esimerkiksi oivallus siitä, kuinka suuri merkitys pienillä kirjoituksilla voi olla yksittäisille ihmisille. Lupaan panostaa seuraavan vuoden aikana entistä paremmin monipuolisen tiedon levittämiseen tämän kanavan kautta. 

Muiden auttamisen ohella tärkeiden aiheiden käsittely kirjoittamalla on eheyttävä kokemus myös itse kirjoittajalle, sillä tekstimuotoon kanavoituna hurjimmatkin ajatukset alkavat muodostaa täysin loogisia kokonaisuuksia. Parhaimmillaan tulee hetkiä, jolloin kaikki näyttää kristallinkirkkaalta. Jos lisäksi yksikin lukija osoittaa ymmärtävänsä kirjoituksen sanoman oikein, on olo aivan uskomaton. Tuntuu että te olette ymmärtäneet, minua ja sanomaani. Olette avanneet teksteihini kryptatut merkitykset, nähneet sarkasmini verhon taakse ja heittäytyneet rohkeasti kyytiin, vaikka tarjolla on ollut vain menolippu tuntemattomaan. Mikä vapauttava kokemus!

Matka halki hyvinvoinnin viidakon ja taistelukenttien jatkuu taas ensi vuonna Rambon kyydissä. Antakaamme siis vehnänoraan virrata suonissamme ja vapautukaamme tekstuaalisista estoistamme. Täällä voi tapahtua mitä tahansa ja mikä tahansa on mahdollista, meille. Toivotan nautinnollista, elinvoimaista ja toteutuneilla unelmilla täytettyä vuotta 2011!

 
___________________________
Kuvat:
http://static.desktopnexus.com/thumbnails/53587-bigthumbnail.jpg
http://3.bp.blogspot.com/_VgqMTJqKo9I/TQWFZLJbElI/AAAAAAAABoc/dWP3mnkItxw/s1600/pic_lady_crystal_ball.jpg

7 kommenttia:

 1. Tästä tykkäsin! Eriomaista uuveetä vaan sinnekin! Toivottavasti nähdään huomenna. K.

  VastaaPoista
 2. Väänsin ekat mehut emännällekin tuossa jonain päivänä. Toimii! Ja rouva tykkäsi kovasti. Oraat nousee uudelleen ikkunalaudalla ja odottaa pääsevänsä taas leikkausmittaan

  VastaaPoista
 3. Ihanaa Kaisa ja huomenna näemme. Tulen kyllä katsomaan sinua.

  Simo, erittäin pätevää toimintaa!

  VastaaPoista
 4. Hei Hannaseni, kiitos tästä :) Liian harva tietää/haluaa kertoa, että vehnänorasmehuun ei todellakaan tarvita mehustinta tai VitaMixiä.
  Kirjoitat hyvin, mutta olet ymmärrettävästi vähän jäänyt kiinni 2yliopistokieleen" ja ylipitkiin lauseisiin. Kaikella rakkaudella ja ystävyydellä: lyhennä hieman lauseita ja vältä turhaa verbaaliakrobatiaa (niin sun tyylistä kuin se onkin) ja tekstiesi luettavuus paranee huomattavasti. Hyvää kieltä kirjoitat nytkin, en mä sillä, mutta hiukan raskaslukuista kamaa tällaisenaan.

  Lämpimiä haleja ja märkiä pusuja ja parasta uutta vuotta <3

  VastaaPoista
 5. Kiitos paljon vinkeista! Rehellinen palaute piristaa aina ja olen samaa mielta tekstieni raskaslukuisuudesta. Alan varmaan skarpata asian suhteen siina vaiheessa, kun taman blogin pitaminen ei ole enaa pelkkaa hauskanpitoa. Nyt olen lahinna irroitellut ja katsonut mita siita seuraa.

  Lahetan sinne paljon lampoa, todella lampimasta paikasta. :)

  VastaaPoista
 6. Oletko kokeillut vehnänorasjauhetta? Minulla on ollut jo puoli vuotta käytössä jostain ekokaupasta ostettu 250 g purkki 12,95 euroa. Jauhe on uskomattoman riittoisaa. Kuinkahan suuri ero on sitten tuoreen ja kuivatun vehnäoraan terveysvaikutuksilla...

  VastaaPoista
 7. Moi anonyymi!

  Olen kayttanyt kaikenlaisia viherjauheita, mutta ne eivat ole teholtaan lahellakaan tuoretta kamaa. Kannatan toki jauheiden kayttoa, jos ei ole mahdollisuutta nauttia tarpeeksi tuoretta vihreaa ravinnossa esim. parsakaalin, pinaatin ja tallaisten vihermehujen muodossa. :)

  VastaaPoista