En yritä koskaan rakennella itselleni imagoa, joka antaisi ymmärtää minun olevan jokin täydellisen terveyden ja hyvien tottumusten ruumiillistuma. Kerron mieluummin hyvin avoimestikin inhimillisistä heikkouksistani, joiden pohjalta saan yleensä parhaat oppini. Lisäksi tykkään havainnollistaa erilaisia ilmiöitä käytännön esimerkeillä, jotka heräävät henkiin, kun niitä kertoo välillä itsestään. Ei aina vain siitä "eräästä tapauksesta".
Tänään sain taas kerran lisää omakohtaista aineistoa...
1) siitä että kunnollisten aterioiden korvaaminen välipalojen nakertamisella kostautuu. aina.
2) siitä että suklaan voittaa aina.
Työmatkan haasteet
Lähdin eilen työmatkalle melkoisella höngällä. Aamupala hoitui kätevästi nakertamalla porkkanaa ja mandariinia sekä juomalla epämääräistä jääkaapin antimista matkalle sekoittelemaani jogurtti-talkkuna-mustikka-lesitiini-hampunsiemenseosta. Suoraan purkista tottakai. Enkä myönnä että ajoin samalla autoa.
Mutta ravitsemuksellisesti ihan kelvollinen kokonaisuus.
Paitsi että eihän tällaisilla eväillä pitkälle pötkitä melkoisen suurella energiankulutuksellani.
AAMIAINEN
LOUNAS
Tuo edellä mainittu oli lähinnä lounaan irvikuva, joten illalla nälkä oli melkoinen, kun pääsin töideni jälkeen seisovan pöydän kimppuun. Yövyn usein näillä työmatkoilla hotellissa, jossa on maailman parhaat ruoat. Ne todellakin ovat parhaat. Tiedän mistä puhun, koska sen verran monessa hotellissa on tullut syötyä ja tässä hotellissa on erityisen vaikeaa pitää jotain rotia ilta-aterioiden kanssa. Olen vuoden ajan kuitenkin opetellut vaihtelevalla menestyksellä buffe-annoskokojen hakemista.
Ihminen tulee kylläiseksi vain yhteen ruokaan kerrallaan, joten jos tarjolla on kymmeniä eri sortteja, ymmärrätte varmasti mikä on lopputulos. Ähky. Joka ikinen kerta.
Ainoat strategiat selvitä seisovasta pöydästä kunnialla ovat siis vaihtoehtoisesti:
a) keskittyminen vain pariin lämpimään ruokalajiin + rajaton määrä kasviksia ja salaattia.
b) minimaalisen pieni määrä jokaista ruokalajia eikä uusintakierrosta. tai jos uusintakierros tehdään, niin sitten enää mukaan vain parhaat suosikit ja todella pieninä määrinä.
c) Tietoinen syöminen eli todella rauhallinen pureskelu sekä intensiivinen keskittyminen ruokaan (ruoan kauneuteen, makuun jne,) Toisin sanoen eräänlainen zen-meditatiivinen ruokailu.
Nyt meni suhteellisen hyvin putkeen. Keskityin muutamaan lajiin, en hakenut kuin pari kertaa lisää, pureskelin todella huolellisesti ja ihailin ruokalautastani meditatiivisesti, mutta sitten kamerasta loppui akku, joten todisteena mestyksestäni on vain yksi pimeä kuva.
Työpäivä meni pikaisesti ja kotiin oli päästävä vieläkin pikaisemmin. Olisin voinut syödä kunnollisen lounaan hotellilla, mutta halusin vain äkkiä ajamaan.
Koska nälkä jo painoi, söin omenan ennen kauppaan menoa.
Kaupassa minuun vaikutettiin erilaisilla psykologisen sodankäynnin aseilla ja viesteillä. Tärkeimpänä niistä jäi mieleen Fazerin "Ajattele suklaata".
Toimi kuin häkä. Ajattelin suklaata niin paljon, että söin loppupäivän aikana kolme suklaavanukasta, yhden kaakaon ja epämääräisiä nakerruksia tummasta suklaalevystä. Olisin pystynyt suurempaankin määrään ellei kaakaojuomajauhe olisi ollut loppu.
Sonnetorin piparkakkumauste (Ekolosta) muuten toimii todella mukavasti niin teen, jogurtin kuin minkä tahansa muun makean joukossa. Tuli joulufiilis.
Söin kunnollisen päivällisen, mutta se ei enää pelastanut tilannetta. Väliin jätetty lounas ja pitkittyneet ateriavälit johtivat loputtomaan nakerteluun. Tässä päivän kokonaisuus:
Eli mitä tästä opimme.
Perusasia, jota pitää itsestäänselvyytenä ei useinkaan matkoilla toteudu. Päivän tärkeitä aterioita tulee helposti kuitattua välipaloilla, joiden takia koko päivän energiamäärä nousee yli suositellun ja verensokerin heittely aiheuttaa oireita.
Päätin parantaa tapani, sillä näiden työreissujen jälkeen illat menevät aina samaa huonoa rataa, jolta kannattaa päästä pois. Verensokeri on niin alhaalla, ettei kotiin päästyä huvita lähteä liikkumaan "ennen kun on syönyt vähän jotain". Se vähän jotain on loputonta pupeltamista ja lopulta ei huvita lähteä liikkumaan, "kun on syönyt niin paljon", kello on jo paljon ja päivä meni vähän miten sattui.
Yleensä syömiseni on tasaisempaa, mutta näissä päivissä on siis vielä viilattavaa. Alan tästä lähtien panostaa enemmän tuohon lounaaseen.
Suosittelen myös lukemaan Patrik Borgin loistavan kirjoituksen, jossa hän käsittelee naisen reagoimista verensokerin heittelyyn ja ateriarytmin epäsäännöllisyyteen. Olen tässä mielessä erittäin tyypillinen nainen.
http://patrikborg.blogspot.fi/2012/11/verensokerisaaga-tuleeko-naisilla.html
Aloitan muuten pian uuden blogausrupeaman, joten lisää tällaisia syömisjuttuja on tulossa. Voitte laittaa ideoita ja toivomuksia näkökulmien osalta, sillä joulukuussa aktivoidun toden teolla kuvaamaan ja kirjoittamaan.
___________________
Liity facebook-ryhmääni
Tänään sain taas kerran lisää omakohtaista aineistoa...
1) siitä että kunnollisten aterioiden korvaaminen välipalojen nakertamisella kostautuu. aina.
2) siitä että suklaan voittaa aina.
Työmatkan haasteet
Lähdin eilen työmatkalle melkoisella höngällä. Aamupala hoitui kätevästi nakertamalla porkkanaa ja mandariinia sekä juomalla epämääräistä jääkaapin antimista matkalle sekoittelemaani jogurtti-talkkuna-mustikka-lesitiini-hampunsiemenseosta. Suoraan purkista tottakai. Enkä myönnä että ajoin samalla autoa.
Mutta ravitsemuksellisesti ihan kelvollinen kokonaisuus.
Paitsi että eihän tällaisilla eväillä pitkälle pötkitä melkoisen suurella energiankulutuksellani.
AAMIAINEN
- 1.50 kpl Porkkana, iso
- 1.00 kpl Mandariini, satsuma, klementiini, keskik., kuorittu
- 387.00 g Soijajogurtti, maustamaton, soygurt, gogreen alpro
- 0.50 dl Talkkunajauho, Rantasen
- 5.00 g Hamppu, siemen, ka
- 0.80 rkl Lesitiinirae, reformi-keskus
- 0.30 dl Metsämustikka, mustikka, ka
- 0.60 dl Puolukoita
LOUNAS
- 1.00 kpl Mandariini, satsuma, klementiini, keskik., kuorittu
- 150.00 g Soijajogurtti, maustamaton, soygurt, gogreen alpro
- 0.10 dl Yosa-kauravalmiste, naturell
Tuo edellä mainittu oli lähinnä lounaan irvikuva, joten illalla nälkä oli melkoinen, kun pääsin töideni jälkeen seisovan pöydän kimppuun. Yövyn usein näillä työmatkoilla hotellissa, jossa on maailman parhaat ruoat. Ne todellakin ovat parhaat. Tiedän mistä puhun, koska sen verran monessa hotellissa on tullut syötyä ja tässä hotellissa on erityisen vaikeaa pitää jotain rotia ilta-aterioiden kanssa. Olen vuoden ajan kuitenkin opetellut vaihtelevalla menestyksellä buffe-annoskokojen hakemista.
Ihminen tulee kylläiseksi vain yhteen ruokaan kerrallaan, joten jos tarjolla on kymmeniä eri sortteja, ymmärrätte varmasti mikä on lopputulos. Ähky. Joka ikinen kerta.
Ainoat strategiat selvitä seisovasta pöydästä kunnialla ovat siis vaihtoehtoisesti:
a) keskittyminen vain pariin lämpimään ruokalajiin + rajaton määrä kasviksia ja salaattia.
b) minimaalisen pieni määrä jokaista ruokalajia eikä uusintakierrosta. tai jos uusintakierros tehdään, niin sitten enää mukaan vain parhaat suosikit ja todella pieninä määrinä.
c) Tietoinen syöminen eli todella rauhallinen pureskelu sekä intensiivinen keskittyminen ruokaan (ruoan kauneuteen, makuun jne,) Toisin sanoen eräänlainen zen-meditatiivinen ruokailu.
Nyt meni suhteellisen hyvin putkeen. Keskityin muutamaan lajiin, en hakenut kuin pari kertaa lisää, pureskelin todella huolellisesti ja ihailin ruokalautastani meditatiivisesti, mutta sitten kamerasta loppui akku, joten todisteena mestyksestäni on vain yksi pimeä kuva.
Ruokamäärät ja lajikkeet sain sentään ylös listauksena. Kokonaisuudesta kertyi päälle 500 kaloria.
PÄIVÄLLINEN
- 0.70 kpl Ahven, filee
- 3.00 kpl Graavilohisiivu, mausteinen, lohicarpaccio
- 1.50 kpl Peruna, kuorittu, keitetty, keitinvedessä ei suola
- 1.50 rkl Ruskeakastike, rasva-jauhosuurus
- 2.00 kpl Palsternakka, keskikokoinen
- 7.00 g Camelina-öljy, kylmäpuristettu, neitsytöljy
- 1.00 rkl Punajuurisalaatti, majoneesikastike
- 1.00 Vihersalaatti
- 7.00 g Majoneesi, kotitekoinen
Päivällisen jälkeen olo oli harvinaisen kevyt tavalliseen nähden. Kävin vähän kävelemässä ja sitten vielä polkemassa hotellin kuntopyörää. Siinäpä se. Illalla oli taas kova nälkä, joten vedin kaikki matkaevääni loppuun. Ironista kyllä, iltapalasta tuli enemmän energiaa kuin seisovan pöydän antimista eli yli 700 kaloria. Koko päivän suurin ateria siis ja juuri ennen nukkumaanmenoa. Olisi ehkä kannattanut syödä kunnolla päivällä.
ILTAPALA
Mitä tapahtuu Hannalle, joka jättää lounaan väliin?
- 1.00 kpl Porkkana, iso
- 350.00 g Soijajogurtti, maustamaton, soygurt, gogreen alpro
- 4.00 rkl Talkkuna, Herkkutalkkunajauho, Taivalkosken mylly
- 0.30 kpl Kaki-hedelmä, sharon, persimoni, keskikokoinen
- 3.00 dl Metsämustikka, mustikka, ka
- 3.00 kpl Saksanpähkinä, kuorittu, ka
- 2.00 dl Hernekeitto, lihaton, luomu, pirkka
Päivän saldo
Lopputulemana päivän energiansaanti oli kuitenkin ihan hyvällä tolalla ja jäi reiluun 1800 kaloriin eli alle suosituksen. Olen 33-vuotias, 171 cm pitkä ja harrastan liikuntaa muutaman kerran viikossa. Niinpä mikäli tavoittelen pientä kehonkoosumuksen viilausta, mutta ilman nälkiintymistä, olisi minun hyvä saada jopa vähän päälle 2000 kaloria päivässä. Silläkin laihtuu.
Lopputulemana päivän energiansaanti oli kuitenkin ihan hyvällä tolalla ja jäi reiluun 1800 kaloriin eli alle suosituksen. Olen 33-vuotias, 171 cm pitkä ja harrastan liikuntaa muutaman kerran viikossa. Niinpä mikäli tavoittelen pientä kehonkoosumuksen viilausta, mutta ilman nälkiintymistä, olisi minun hyvä saada jopa vähän päälle 2000 kaloria päivässä. Silläkin laihtuu.
Mitä tapahtuu Hannalle, joka jättää lounaan väliin?
Seuraavana päivänä söinkin sitten sen 2000 kaloria. Ja vielä 745 päälle. Eli ylimääräisen megailtapalan, jonka olisi voinut jättää väliin. Ellei olisi jättänyt ensin väliin lounasta, minkä seurauksena aiheutui verensokerin heittelyä ja loputonta pupellusta. Katsotaanpa mitä tapahtui.
Aamupala oli vielä kunnollinen.
AAMIAINEN
- 3.00 viipale Lanttukukko, ruiskuori, viipale 1cm, ravintokuitua 6,1 g/100 g
- 1.00 kpl Kananmuna, kuoreton, pieni
- 0.50 lautanen (2 dl) Kaurapuuro, veteen valmistettu
- 0.80 tl Keiju juokseva rypsiöljyvalmiste
- 4.00 g Tuorejuusto, 6-11% rasvaa, kevyt
- 1.00 kpl Tomaatti
- 8.00 kpl Salaatinlehti
- 4.00 viipale Kurkku, tuore
Työpäivä meni pikaisesti ja kotiin oli päästävä vieläkin pikaisemmin. Olisin voinut syödä kunnollisen lounaan hotellilla, mutta halusin vain äkkiä ajamaan.
Koska nälkä jo painoi, söin omenan ennen kauppaan menoa.
Kaupassa minuun vaikutettiin erilaisilla psykologisen sodankäynnin aseilla ja viesteillä. Tärkeimpänä niistä jäi mieleen Fazerin "Ajattele suklaata".
Toimi kuin häkä. Ajattelin suklaata niin paljon, että söin loppupäivän aikana kolme suklaavanukasta, yhden kaakaon ja epämääräisiä nakerruksia tummasta suklaalevystä. Olisin pystynyt suurempaankin määrään ellei kaakaojuomajauhe olisi ollut loppu.
Söin kunnollisen päivällisen, mutta se ei enää pelastanut tilannetta. Väliin jätetty lounas ja pitkittyneet ateriavälit johtivat loputtomaan nakerteluun. Tässä päivän kokonaisuus:
LOUNAS
- 500.00 g Soijajogurtti, Mild&creamy, Alpro soya
- 1.00 prk Suklaasoijavanukas, alpro
VÄLIPALA
- 300.00 g Soijajogurtti, maustamaton, soygurt, gogreen alpro
- 1.00 prk Suklaasoijavanukas, alpro
- 0.50 kpl Tomaatti
- 1.00 kpl Porkkana, iso
PÄIVÄLLINEN
- 1.50 dl Riisi, keitetty, keitinvedessä suolaa
- 5.00 Lupiini-tofupihvit 1
- 0.60 rkl Salaattikastike, Thousand island, kevyt, Felix
- 0.90 (0.5 dl) Jäävuorisalaatti, amerikansalaatti, rapea
ILTAPALA
- 300.00 g Kaali, paistettu
- 1.00 kpl Kananmuna, kuoreton, pieni
- 1.00 tl Oliiviöljy
- 1.00 rkl Tomaattiketsuppi
- 3.00 pala Suklaa, tumma, pieni
- 250.00 g Soijajogurtti, Mild&creamy, Alpro soya
- 132.00 g Kaurajuoma plus, oatly
- 1.00 rkl Mantelilastu
- 0.50 dl Riisi, keitetty, keitinvedessä suolaa
- 3.00 Lupiini-tofupihvit 1
- 1.00 Lupiini-tofupihvit 1
- 0.25 dl Soijasuklaajuoma, alpro soya
- 1.00 rkl riisiproteiinijauhe
- 95.00 g Suklaasoijavanukas, alpro
Eli mitä tästä opimme.
Perusasia, jota pitää itsestäänselvyytenä ei useinkaan matkoilla toteudu. Päivän tärkeitä aterioita tulee helposti kuitattua välipaloilla, joiden takia koko päivän energiamäärä nousee yli suositellun ja verensokerin heittely aiheuttaa oireita.
Päätin parantaa tapani, sillä näiden työreissujen jälkeen illat menevät aina samaa huonoa rataa, jolta kannattaa päästä pois. Verensokeri on niin alhaalla, ettei kotiin päästyä huvita lähteä liikkumaan "ennen kun on syönyt vähän jotain". Se vähän jotain on loputonta pupeltamista ja lopulta ei huvita lähteä liikkumaan, "kun on syönyt niin paljon", kello on jo paljon ja päivä meni vähän miten sattui.
Yleensä syömiseni on tasaisempaa, mutta näissä päivissä on siis vielä viilattavaa. Alan tästä lähtien panostaa enemmän tuohon lounaaseen.
Suosittelen myös lukemaan Patrik Borgin loistavan kirjoituksen, jossa hän käsittelee naisen reagoimista verensokerin heittelyyn ja ateriarytmin epäsäännöllisyyteen. Olen tässä mielessä erittäin tyypillinen nainen.
http://patrikborg.blogspot.fi/2012/11/verensokerisaaga-tuleeko-naisilla.html
Aloitan muuten pian uuden blogausrupeaman, joten lisää tällaisia syömisjuttuja on tulossa. Voitte laittaa ideoita ja toivomuksia näkökulmien osalta, sillä joulukuussa aktivoidun toden teolla kuvaamaan ja kirjoittamaan.
___________________
Liity facebook-ryhmääni
Täysin totta. Pahin virhe minkä voi tehdä on oikeasti lounaan skippaaminen! Mikä tapahtui itselläni juurikin tänään. Seurauksena rahkaa, manteleita, kookosöljyä, soijarouhetta, maitoa yhtenä sotkuna ja mitäköhän vielä keksis.
VastaaPoistaHuh!
Meikäläinen ei tänään tosiaan sitten skipannut lounasta. Otin eilisen vagingon todellakin takaisin vetäisemässä melkoiset sushiannokset seisovassa pöydässä. :) Katsotaan miten tällaisen yli tuhannen kalorin lounaan jälkeen sujuu tuo loppupäivä. ;)
VastaaPoistaJuuri nyt ei tee mieli nakertaa, mutta on hurjaa huomata miten paljon sushia voi syödä ilman että tuntuu yhtään missään.
oon lukenut ton borgin postauksen ja on kyllä asiaa. ja samoin tämä sun kirjoitus. oon itekin huomannut, että useimmiten se huonosti syöty lounas kostautuu vasta juuri silloin seuraavana päivänä. jotenkin nälkä on tavallista suurempi.. samana iltana vielä ei usein huonosti syöty päiväruoka näy sinä pupeltamisena.. ruokarytmi on kyllä niin tärkeä, kokoajan tajuan sen selkeämmin ja selkeämmin. nykyään pidän visusti huolen, että saan hyvän ja ravitsevan lounaan joka päivä=)
VastaaPoistaJuuri näin Senja. Hienoa kun tästä on alettu enemmänkin taas muistuttaa, kun välissä oli jonkinlainen paastoilubuumi. Mun mielestäni naisten on jo ihan mielenterveytensä kannalta tärkeää huomioida yksilölliset tarpeensa tässä. Aina on niitä, jotka voivat aterioita huoletta skippailla, mutta monelle se on tie pupeltamiseen ja riistäytyneeseen syömiseen.
VastaaPoistaHienoa, että tiedostat kuitenkin noin hyvin syömisesi, tai missä menee vikaan, jos tulee mässäiltyä illalla. Silloin siihen pystyy vielä vaikuttamaan tulevaisuudessa. Eihän se mikään rikos ole jos välillä poikkeaa "ihanteesta", mutta hyvä tiedostaa nämä jutut. Ihailin kuitenkin valintojasi monessa kohtaa (syöt paljon kasviksia ym terveellistä). Odotan innolla kirjoituksiasi! :)
VastaaPoistaKyllä tässä vuosien kokemus ja koulutus alalle vaikuttavat siten, että tiedostaminen on sitä luokkaa, ettei näistä päivistä muuta kuin huvitu. Välillä on vaan aika rankkaa tuo matkatyö ja sen huomaa, ettei hyvinvointialalla toimiminenkaan suojele töppäyksiltä kiireessä ja vaikeissa oloissa. :)
VastaaPoistaHyvä, että pystyy nauramaan itselleen! :D Kunhan muistaa perusjutut pitää kunnossa, niin jaksaa ihan hyvin? Varmaan se tuo omat haasteensa, kun joutuu paljon matkustamaan! Itselle kun se arjestakin selviytyminen on niin pirun ongelmallista. :(
PoistaIhan mieletöntä että kerrot rehellisestä syömisestä noin avoimesti! Virheistä opitaan, eikös vain? (; Oletko muuten koskaan miettinyt, kuinka paljon tuollainen kalorien laskeminen vaikuttaa syömisen lisääntymiseen? Itse jätin kalorien laskemiset syömishäiriön jälkeen. Lopulta se laskeminen sai mut syömään enemmän (stressi stressiii..)kun alunperin numerot näännyttivät minut. Nyt olen onneksi terve, en laske kaloreita (mitä nyt satunnaisesti 1+1=2 vedän päässäni, kun satun muistamaan kaikki numerot ulkoa, kunpa en) Huooh, tulipas hullulta kuulostava viesti kello on liikaa (tästäkin pitäisi joptain oppia). Tarkoituksena oli sanoa, että mahtavaa ja asiallista tekstiä - kiitos! Jatkan seuraamistasi! (:
VastaaPoistaItse en laske kaloreita, kuin silloin tällöin tiedemielessä. :) Muuten homma tuntuu ankealta ja syömisen ilo kärsii. Tällaisten demonstraatioiden kohdalla sen sijaan on hyvä nähdä ihan kalorien kautta mitä aterioiden väliin jääminen aiheuttaa osalle meistä.
VastaaPoistaVirheet ovat oikeasti oppimiskokemuksia. :)
Noniin hyvä, ja anteeksi erehdykseni, en ollut lukenut blogiasi kunnolla vielä joten en tiennyt sinusta riittävästi. (: Jep, kaloreiden laskemista en kyllä suosittele kenellekään milloinkaan! (Paitsi ehkä juuri tuollaisessa "opetusmielessä")
VastaaPoista