Mieleen jäi mm. se, että neuvolapalvelujen sukupuolisidonnaisuuden tähden mies tuntee itsensä yleensä koko odotusajan lähinnä statistiksi, "siittäjäksi". Tuleville isille tarvittaisiin omia juttuja. Parisuhteen laadulla ja vanhempien hyvinvoinnilla kun on luonnollisesti merkitystä tulevan lapsensa kiintymyssuhteiden kehittymiselle. Isien hyvinvoinnista on tärkeä huolehtia ja psykologi jos toinen saa kyllä käyttää mielikuvitusta, että miehille löytyy toimivia keinoja käsitellä tunteitaan ja tilannettaan.
Sitten jututin Lauri Nummenmaata, joka on tutkinut aivokuvantamismenetelmien avulla vaikka mitä. Hän vaikutti olevan samoilla linjoilla esim. siinä, että erilaisten "ruokariippuvuuksien" ja oikeiden addiktioiden välillä on selkeä analogia.
Bongasin yli vuosi sitten KG-lehdestä jutun, jossa Lauria haastateltiin aihetta sivuten. Artikkelissa todettiin, että narkomaaneilla ja lihavilla ihmisillä on havaittu olevan harvemmassa aivojen tyvitumakkeiden dopamiinireseptoreja. Eli tavallaan makeaa tai rasvaista ruokaa kaivataan tällöin enemmän mielihyväkokemuksen aikaansaamiseksi.
.Voivatko tällaiset muutokset aivotoiminnassa altistaa ylensyömiselle vai onko ylipaino aiheuttanut näitä muutoksia? Vai ovatko riippuvuudet ikuisia, mutta kohde vain vaihtuu?
Tätä pohdiskelen silloin tällöin ja olen toistaiseksi sillä kannalla, että haitalliset riippuvuudet voi vaihta kärsivällisellä yrittämisellä terveellisempiin kohteisiin.
Täällä on muuten myynnissä niin paljon hyviä kirjoja, että tekisi mieli tilata ne kaikki kotiin ja hautautua niiden kanssa johonkin piilopirttiin mietiskelemään erilaisten ihmisten ja psykologisten ilmiöiden koko kirjoa.
Päätän lähetyksen tähän ja yritän tehdä tässä välissä vähän oikeita töitäkin. Huomenna ja ylihuomenna meno jatkuu taas entistä hurjempana. Odotan huomisen ohjelman osalta eniten katseeseen liittyviä luontoja sekä iltatilaisuutta. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti