perjantai 6. heinäkuuta 2012

On virallinen suutelupäivä, juhlikaa.


Tänään 6.7. on kansainvälinen suutelupäivä, joka kuuluu ehdottomasti hyvinvoinnin kannalta tärkeisiin teemapäiviin. Terveysbloggarina velvollisuuteni on noteerata tämä. Suudelma on lääke ja nyt perustelen miksi.

Suutelupäivän lähtökohtana on muistuttaa ihmisiä suutelemisen ihanuudesta suutelemisen itsensä takia. Kyseinen aktiviteetti kun leimautuu niin helposti yhteiskunnassamme lähinnä kyseistä aktiviteettia seuraavien aktiviteettien edeltäjäksi. Tai sosiaaliseksi muodollisuudeksi. Niinpä tänään keskitytään vähän paremmin toimintaan, jota harjoitamme keskimäärin lähes kolme kuukautta elämämme aikana. Mitä enemmän sen parempi tietenkin. Uskon, että siinä missä nauru pidentää ikää, tekee suuteleminen saman niin määrällisesti kuin laadullisestikin.

"It was not my lips you kissed.
But my soul."
-Judy Garland

Tässä hieman The Science of Kissing -kirjasta ja muutamista artikkeleista löytynyttä suudelmadataa, jota olen vapaasti muotoillut:

 • Tutkimuksissa on havaittu ihmisten muistavan paljon enemmän yksityiskohtia ensimmäisestä suudelmastaan, kuin ensimmäisestä seksuaalisesta kokemuksestaan.
 • Noin 66 prosenttia naisista ja 59 prosenttia miehistä on sitä mieltä, että ensimmäisen suudelman laatu voi hiekottaa suhteen heti alkuunsa.

"If you wanna know
If he loves you so
It's in his kiss!"
- Aretha Franklin - It´s in his kiss.

 • Kaksi kolmesta kallistaa päätään oikealle suudellessaan eikä tällä ole mitään tekemistä oikeakätisyyden kanssa. Hmmm...pään kallistamiseen liittyen olen muuten huomannut, että sitä tapahtuu automaationa myös empaattisen kuuntelemisen yhteydessä. Arvatkaa vaan onko niska jumissa, kun olet kököttänyt pää empaattisesti oikealle puolelle kallellaan kahdeksan tuntia.
 • Suutelemisen huumausainevaikutuksia: Intohimoinen suudelma saa pupillit laajentumaan, mistä johtuen moni sulkee silmänsä suudelleessaan. Suuteleminen voi lisätä myös dopamiini-välittäjäaineen tuotantoa samalla tapaa, kuin riippuvuutta aiheuttava kokaiini.
 • Huulet ovat täynnä herkkiä hermopäätteitä, joten kevytkin sipaisu voi lähettää miellyttävien signaalien sarjan aivoihin saaden jatkamaan suutelemista - missä tahansa olosuhteissa.


“Well, it's either kiss me or kill me, that's how I see it.”
- Tom Waits

 • Mies pitää naista suuremmalla todennäköisyydellä märistä kielisuudelmista, ja vielä suu hieman enemmän auki. Hänen sylkensä sisältää libidoa nostavaa testosteronia, joten tästä johtuen kuolaaminen on boonusta ja mies kai jotenkin yrittää siirtää tätä naisenkin iloksi.
 • Suutelemisen terveysvaikutuksia: Sekä naisten että miesten stressihormoni kortisolin tasot laskevat suutelemisen seurauksena.


Älä ikinä odota
Että yhdestäkään suudelmasta
Olisi paluuta.
-Tommy Tabermann

Siispä juhli tätä päivää suutelemalla. Tai vielä parempaa...

Käy pitkäksesi sängylle, sulje silmäsi ja muistele elämäsi parhaita, pysyvästi sieluun jääneitä suudelmia. Nämä ovat niitä, jotka jatkuvat ikuisesti.


1 kommentti:

 1. Hei!

  Olemme hiljattain lanseeranneet sivun Etsiresepti.fi, jossa käyttäjät voivat etsiä reseptejä satojentuhansien ruokasivujen ja ruokablogien joukosta.

  Olemme huomanneet, että sinun blogissasi on monta hyvää reseptiä ja haluaisimme ehdottaa sinulle, että käyt katsomassa ruokablogilistamme kärkeä tästä: http://www.etsiresepti.fi/ruokablogienk%C3%A4rki

  Meidät löydät myös Facebookista https://www.facebook.com/Etsiresepti. Jos haluat lisätä oman ruokablogisi listaan ja listata reseptisi Etsiresepti.fi hakemistoon (ilmaiseksi) sinun täytyy vain seurata ohjeita tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-k%C3%A4rkeen

  Konsepti on jo olemassa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Meidän kauttamme blogit saavat päivittäin tuhansia vierailijoita, ja suosituimmat saavat viikoittain jopa yli 20 000 kävijää.

  Toivottavasti oma blogisi on pian listan kärjessä!

  Ystävällisin terveisin,

  Ann-Sofi
  Etsiresepti.fi, Hittarecept.se,
  Findeopskrifter.dk, Alleoppskrifter.no

  VastaaPoista