keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Kympin tyttö epäkunnossa

Katja sanoi olevansa väsynyt ja menevänsä nukkumaan. Hän oli jättänyt keittiöön lapunkin: "Älä herätä minua aamulla."  Katja oli kympin tyttö, jolla ei ollut edes murrosikää. Yhtenä iltana hän otti yliannostuksen lääkkeitä eikä herännyt enää koskaan.

Miksi kilttien kympin tyttöjen mieli hajoaa? Tätä pohtivat viisaasti Iltasanomien haastattelussa äiti, jonka lahjakas ja tunnollinen tytär teki itsemurhan sekä Ruukinmatruuna, joka puntaroi blogissaan kiltin tytön syndrooman syitä ja seurauksia. Nämä naiset saavat minut nostamaan esille kolme olennaisinta teemaa, jotka selittävät ilmiötä:

1) Opinnoissaan menestyvät ylikiltit ja ahkerat tytöt eivät osaa kohdata elämän rankimpia takaiskuja. Sellaisia, joihin heidän oma kontrollinsa ei enää ulotu.

Parhaiten mielenterveytensä säilyttävät ne, jotka suuntaavat vaikeassa tilanteessa energiansa niihin asioihin, joille voivat tehdä jotain ja hyväksyvät ne, joille eivät voi mitään. Antavat ajan parantaa. 

Ylitunnolliset tytöt ovat sen sijaan oppineet virheellisesti uskomaan, että omalla ahkeruudella voi selvitä kaikesta mahdollisesti. Kun vain tarpeeksi yrittää. Johonkin asti tämä kantaakin, mutta erityisesti ihmissuhdeasioissa lähestymistapa on tuhoisa.

Muiden ihmisten tunteita ja peliliikkeitä ei voi kontrolloida.
Yliyrittämisestä ei jaeta mitaleja eikä hyvä tai paha saa aina palkkaansa. Lopulta hyvää tai pahaa ei edes ole määriteltävissä.

Olemme kaikki paholaisten tai enkeleiden sijaan ihan vain ihmisiä.

2) Moni ylikiltti oppii alistumaan marttyyrimaisesti. Heillä on pakottava tarve hyvittää muille loputtomasti jotain, ehkä omaa lahjakkuuttaan ja hyväosaisuuttaan. He tavoittelevat pyhimyksen kirkkainta kruunua luopumalla omista rajoistaan ja antamalla muille loputtomasti omastaan - itsestä huolehtimisen jäädessä täysin toissijaiseksi.

Tässä maailmassa saisi olla enemmän hyviksiä, jotka eivät yritä olla pyhimyksiä. Tai muita taruolentoja, jotka kuuluvat fantasiasarjoihin ja uskonnollisiin teoksiin. 

3) Kun kiltti ja lahjakas ihminen huomaa, kuinka julma, kylmä ja epäoikeudenmukainen maailma oikeasti toimii, pettyy hän raskaasti. Ihmissuhteissa ja työelämässä pelataan aivan eri säännöillä kuin hän on oppinut. Taidot joita hän on hionut huippuunsa eivät viekään huipulle.

Edessä on uusi kivulias, mutta oikein toteutettuna palkitseva oppimisprosessi. Ylisuorittajan täytyy ymmärtää syvemmällä vaikuttavat toimintamekanismit, jotka hänet jyräävät yksilöt hallitsevat jo taidokkaasti. Ne kaikki psykologiset lainalaisuudet, joita muut hyödyntävät surutta ja pärjäävät, vaikka heidän substanssinsa olisi heikommalla tasolla.


Näitä ilmiöitä minä katson aitiopaikalta työni puolesta. Tämän lisäksi toki omassakin elämässäni, päivästä toiseen. 

Mutta en halveksuen, en yliymmärtäen, vaan suurella kiinnostuksella.

Omalla työlläni ja elämälläni koitan vaikuttaa siihen, että tässä maailmassa olisi edes vähän vähemmän meitä uupuneita, katkeroituneita ja pahimmillaan itsetuhoisia naisia, joilla olisi ollut mahdollisuudet ihan mihin tahansa.

Esimerkiksi onnelliseen, rentoon ja vauhdikkaaseen elämään, joka tarjoaa joka ikinen hetki kallisarvoisempia elämyksiä, kuin yksikään väkisin kasaan puserrettu työprojekti tai ihmissuhde. 
_____________
Hanna facebookissa

3 kommenttia:

  1. Hanna, olet ihana. Tämä teksti kosketti minua. Jos haluat kirjoittaa tästä aiheesta lisää vielä joskus, luen todella mielelläni. Kiitos blogistasi.

    VastaaPoista
  2. Isa, oi kuinka hienoa kuulla! (Huomasin kommenttisi muuten sattumalta, kun siitä ei tullut ilmoitusta sähköpostiin jostain syystä.)

    Kirjoittelen tästä aiheesta todella suurella innolla. Kiitos siis kovasti palautteesta ja kaikkea hienoa sinne!

    VastaaPoista
  3. Kiitos kirjoituksestasi! Olen huomannut itsessäni kiltin tytön piirteitä ja etten aina ajattele itseäni tarpeeksi tai ole rohkeasti oma itseni. Muut pääsevät melko helposti vaikuttamaan minuun ja se on kyllä aiemmin kostautunutkin. Nyt olen löytänyt/saanut parempia ihmisiä ympärilleni, joten on helpompi olla. Tämä antoi aihetta mietinnälle ja itsensä tutkiskelulle! Sekä auttoi ehkä hahmottamaan hieman, mistä näissä piirteissä on oikein kysymys. Kiitos.

    VastaaPoista