torstai 21. kesäkuuta 2012

Hanna approves: Top 10 Juhannustarvikkeet

Nyt alkaa (kyllä, taas kerran) uusi sarja, josta olen hyvin innoissani.Olen kärsinyt jo pidemmän aikaa niin vaikea-asteisesta writer´s blockista, että jotain oli keksittävä. Oli kehitettävä väylä kirjoittaa silloinkin kun siihen ei muka vain kykene. Tämä on nyt sellainen. Hanna approves Top 10 -lista tulee ilmestymään tästä lähtien aina silloin tällöin. Ehkä jopa useammin ja millä tahansa hyvinvointiteemalla. Te lukijatkin voitte esittää toivomuksia siltä osin, mistä aiheista haluatte psykologin & lisensoidun ravintovalmentajan Top 10 -katsauksen. Joten antakaa palaa. Minäkin annan, joten nyt mentiin tämänkertaisena aiheena juhannustarvikkeet!

10. Kesäruokien maagiset piristäjät 

Olivat ruokailuolosuhteet mitkä hyvänsä ja tarjolla miten ankeaa säilyketölkkiä tahansa aina on tehtävissä jotain. Wasabilla, tuoreyrteillä, savusuolalla sekä kylmäpuristetulla laatuoliiviöljyllä fiksaat ankeimmankin säilykkeen uuteen kukoistukseensa. Savusuolaa löytyy muuten suihkeenakin nykyään ja on muuten hyvää. 


Uusin keksintöni on laittaa säilykekalaan tai grillattuun loheen hieman wasabia ja kokonaisuus toimii. Se niin toimii, varsinkin sushin ystävälle. Tämä konsti tulee viikonloppunakin käyttöön festareilla, koska ystäväni asuntoauton jääkaapissa ei ole liiemmin tilaa neljän ihmisen kokkauksille. Mukaani lähtee siis makrillia, lohta ja jotain perinteistä Nummirock-ruokaa tölkkimuodossa. Jäk. Enkä ole tietenkään jaksanut käydä isommassa ruokakaupassa hakemassa mitään hienoa ja tänään sellaiseen meneminen on jo aikamoinen haaste. Tsemppiä teille jotka olette lähdössä.

Heh.


Taidan siis metsästää vain lähikaupasta hieman jogurttia, kananmunia, hedelmiä, hyvin säilyviä tomaatteja sekä salaatteja, fetaa, suklaakauramaitoa drinkkisekoituksiani varten ja jotain juhannusspesiaalia eli tietenkin suklaata.  

9. Peppu

Lueskelin tänään vähän nettiä ja tulin siihen tulokseen, että naisten rasvaprosenttien trimmaushommelit ovat lähteneet taas kerran käsistä. Kunpa voisimme jo vähän relata ja myöntää että kauniisti asettunut rasvakudos on yksi naisen hienoimpia ominaisuuksia.  http://aidonkauneudenmetsastajat.wordpress.com/2012/06/21/kansallinen-rasvaprosenttikriisi/

Niin ja peppu arvostettua korkeakulttuuria, jolle Kiasmakin on antanut aitiopaikan. Antakaa siis tekin. Katsokaa tuo video. Ja sen jälkeen tämä. Ja sen jälkeen olkaa ylpeitä itsestänne ja menkää rasvaprosenttimittauksia mieluummin vaikka dancehall-tunneille. 

8. Mielialaa piristävä juhannuslukeminen

Olin missä tahansa olosuhteissa. Vaikka teltassa sammuneiden hevarien keskellä tai puistossa tai baarissa, on mukanani oltava nykyään laadukasta lukemista. En ehkä lue sivuakaan kanniskelemastani kirjasta, mutta jos edes tiedän että mukanani on voimaa teos, olen vahvempi. Jossain vaiheessa pidin käsilaukussani Havahtumista ja aina kun tuli paha olla, luin sitä ja sain itseni kasaan. Nyttemmin ei ole ollut enää tarvetta saada niinkään itseä kasaan, vaan ennemmin perehtyä ihmisyyteen yleisemmällä tasolla.

Niinpä päätin eilen, että juhannuksen aikana minun on pakko tutustua viimein kunnolla johonkin ihmiseen, jota en ehkä tapaa koskaan, mutta joka kiehtoo minua ammatillisesti. Ehkä voisin lukea rokkarien elämänkertoja psykologin näkökulmasta ja siirtyä niistä sitten muihin. Kuulinkin sopivasti, että Herra Ylpöstä on tehty kirja Herra Ylpön sydän ja päätin heti hankkia sen.

Herra Ylppö on ollut suuri idolini sen jälkeen kun hän teki kappaleen, joka kertoo kaltaisistani naisista. Tahtoisin joskus keskustella hänen kanssaan siitä miten raavas mies voi onnistua kuvaamaan naisen sielunelämää paremmin kuin yksikään nainen itse ikinä:

Herra Ylppö & Ihmiset - Tyttö Epäkunnossa

Kirjakauppa oli jo mennyt kiinni, kun ryntäsin keskustaan hakemaan ylppöäni. Onneksi Sokos oli vielä auki ja siellä oli yksi ainoa kappale Herra Ylpön sydäntä. Minun kappaleeni.

En malta odottaa, että pääsemme matkaan muutaman tunnin kuluttua! Siitäkin huolimatta, että minua alkaa aina oksettaa, kun luen autossa...

7. Kohtuudella kaikkea. Tai ehkä vaan kaikkea.

Sikke Sumari sanoi suurinpiirtein näin jossain keskusteluohjelmassa ja osui asian ytimeen. Minä en ole kohtuuihminen. Moni muukaan hyvinvointialalla työskentelevä ei ole. Siitä ei kuitenkaan paljoa puhuta. Esimerkiksi siitä, että teemme töitä niin paljon, että tässä liikutaan välillä burn outin rajalla. Tai että välillä tulee ostettua levykaupalla suklaata ja käytettyä sitä coping-keinona heti kaupasta ulos päästyä kadulla. Toisessa kädessä levy, toisessa ostoskassi ja kotona sama meno. Nimim. kokemusta on.

Juhannuksena en ajatellut syödä tai juoda kohtuudella. Teen niinkuin hyvältä tuntuu. Yleensä ei tunnu hyvältä vahingoittaa sielun temppeliä, mutta ajatus siitä etten saisi tehdä jotain saa minut tekemään juuri sitä. Siksi lähden aina juhlimaan avoimin mielin ja itseäni kuunnellen. Olen vuosien myötä oppinut nauttimaan elämästä ihan oikeasti ja nykyisin olen siinä paljon parempi kuin nuorena. Olokin on paljon parempi. Älkää ikinä pelätkö vanhenemista nuoret neidot siellä. Se voi tuoda terveyden takaisin.

Mutta tosiaan. Minä en halua elämältä kohtuullisesti jotain. Minä haluan kaiken. Nykyään onneksi vähän pienempinä paloina ja ajan kanssa.

6. Nokkonen ja muut ilmaiset hyperfoodit

En ole ehtinyt kerätä vielä ainoatakaan nokkosta. Taas meni paras kasvukausi ohi. Mutta onneksi tätä herkkua riittää koko kesän ajan. Menen siis kohta pienelle hölkkälenkille ja tuon tullessani kuntopolun varrelta pari nokkosta, joista teen virhemehun. Jotain vastapainoksi tuleville päiville. Kaikki vihreä on hyväksi maksalle ja kaikki suomalaiset superfoodit peittoavat ulkomailta tuodut pölisevät jauheet ja kuivat käntyt kuus nolla.  

5. Maksa jaksaa jaksaa!

Jos kesä on edennyt tähän mennessä kosteissa merkeissä ja raskaalla ruokavaliolla, suosittelen lämpimästi Vogelin tuotteita kehon puhdistamiseen. Itse olen nyt nappaillut Antitox-tabletteja, sillä maksani on todella herkkä ja sen kapasiteetti käsitellä ylipäätään yhtään mitään aika huono. Reagoin ihan jo kofeiiniin melkoisen voimakkaasti ja uskon tämän johtuvan genetiikastani sekä siitä, että keho on ollut lapsuudessani sattuneen onnettomuuden takia kovilla koko elämäni ajan. Siksi huolehdin maksani jaksamisesta kuureilla, joiden aikana syön paljon vihreää ja käytän hyödykseni maksaa vahvistavia yrttejä. Nämä keinoni eroavat täydellisesti kaikenlaisista hömppä-detoxeista, joita markkinat ovat pullollaan. Niistä lisää joskus toiste. Luottakaa maarianohdakkeeseen ja jättäkää kaikenlaiset siirapit ja magnesiunoksidit kauppojen hyllyille. Ja kerätkää sitä nokkosta.

Jos yrttitietous kiinnostaa enemmänkin, suosittelen hankkimaan Frantsilan Virpi Raipala-Comierin Luontoäidin kotiapteekki -kirjan.

4. Kesäfestarit

Olen lähdössä Nummirokkiin, kuten saatoin jo mainita. Olin vielä viime vuonna liian vanha festareille. Nyt en onneksi enää ole.

Raporttia seuraa. ;)

3. Perspektiivi

Olen koko talven ja kevään ajan saarnannut perspektiivin tärkeydestä mielenterveydelle. Usein kaikki ahdistus, stressi ja mielenterveyden ongelmat palautuvat siihen kuinka näemme asiat, usein liian suurina. Kaikki on niin suhteellista. Kun lähdemme uuteen ympäristöön, saamme etäisyyttä ja suhteellisuudentajua. Näemme elämämme uusin silmin, mikä helpottaa huomattavasti tarvittavien korjausliikkeiden tekemistä.

Tiedän että oma työstressini, joka yltyy välillä melkoisen pahaksi, on seurausta pieneen oravanpyörään lukittautumisesta. Pitää muistaa välillä hypätä sieltä pyörästä pois ja lähteä katselemaan maailmaa.

Siksi on tärkeää käydä mökillä, festareilla, ulkomaanmatkoilla tai vaikka vetämässä perspektiivit. Sen jälkeen kaikki on toisin. Ainakin omassa päässä.

2. Missä on parhaat bileet?

Olen oppinut Marko Bjurströmiltä yhden ainoan lauseen, joka on kantanut yllättävän pitkälle. Aikanaan Marko totesi, että parhaat bileet ovat siellä missä itse on. Jostain syystä tämä yksinkertainen lause on auttanut todella paljon tilanteissa, joissa voi tuntua siltä että tuli päädyttyä väärään paikkaan tai ei oikein muuten vaan irtoa. Kaikki on lopulta asenteesta kiinni. Jokaisessa vastaantulevassa ihmisessä on uskomaton potentiaali ja noin miljoona kerrosta, joiden alta voi kuoriutua timanttia. "Namaste" sanovat ihmiset. Näen valon sinussa. Kaunein ihminen keskittyy ja ottaa aikaa nähdä toisen sisäinen kauneus ja kaikki sen mukana tulevat enemmän tai vähemmän miellyttävät boonukset.

1. Sydänystävyys

Eilen juuri ennen nukahtamistani ajattelin ystävyyttä oikein perinpohjaisesti. En tiedä mitä sydänystävyys tarkoittaa, mutta sitä sanaa on käytetty minusta tällä viikolla ja se kuulosti maailman kauneimmalta tavalta huomioida toinen ihminen. Otin sen itsekin käyttööni, vaikken edelleenkään tiedä mitä se alunperin tarkoitti, mutta minulle se tarkoittaa nyt ihmistä, jonka kanssa olen valmis rakentamaan ja ylläpitämään jotain herkkää ja kaunista. Jotain mikä saa aina osapuolista riippuen oman muotonsa sydämessäni.

Mielestäni ystävät ovat kaikkein kallisarvoisinta mitä ihmisellä voi olla. Jokainen meistä selviää kyllä hengissä ilman lapsia tai puolisoa, mutta ilman ystävää ei pärjää kukaan. Tämä on nähty niin koulusurmien kuin vanhusten itsemurhien kohdalla. Nyt alkoi muuten itkettää kun kirjoitin tuon. Apua. Pitää saada tähän onnellinen loppu tai edes jotenkin yrittää pelastaa kirjoitus.

Tai ehkä me jotka olemme maailman onnekkaimpia, koska meillä on paljon ystäviä, voisimme hetkeksi pysähtyä. Miettiä uudella tavalla jokaista vastaantulijaa. Muistaa, että tuolla on ihmisiä ilman ystäviä. Juuri vieressäsi oleva pieni poika tai vanha nainen, ihan kuka tahansa, saattaa kaivata ystävällistä hymyä tai minuutin verran aikaasi. Tai paria ystävällistä sanaa ja vaikka kutsua juhliin. Ei jätetä kaveria varsinkaan kauniina kesänä. 


Kuva: 
http://www.buzzfeed.com/expresident/pictures-that-will-restore-your-faith-in-humanity


Siispä hyvää ja kaunista juhannusta! Rakasta itseäsi ja muita, niin kaikki menee juuri niinkuin on tarkoitus.

Ps. Hienoa olla täällä taas ja kiitos sinulle WM. Sait minut kirjoittamaan.
---------------------------------------------------------------
Sivustoni facebookissa

5 kommenttia:

 1. Nigella Lawson taisi joskus sanoa siihen tyyliin, että "kohtuus kaikessa, myös kohtuudessa". Minusta se oli aika hienosti sanottu. :)

  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 2. " Apua. Pitää saada tähän onnellinen loppu tai edes jotenkin yrittää pelastaa kirjoitus."

  Ei pakollista onnellista loppua! :) Hyvinvointiin kuuluu myös pahoinvoiti (tai sen kohtaaminen), ja se että joka ikinen "hyvinvointiblogi" olisi satu, jossa on pakollinen onnellinen loppu on uskoakseni tuhoisaa. Koska, silloin ne, joilla ei menekään onnellisesti, kokevat olevansa totaalisesti ulkona kuviosta. Just my 2 cents.

  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
 3. Toi viimeinen lause jotenkin sykähdytti ja tuntui ihan oudolta. Uskon että moni muukin on innolla odottanut ja odottaa sun tekstejä, ihan mistä tahansa aiheesta :)

  Oot hyvällä asialla jokaisen asian suhteen.

  Ps. Itkeminen tekee just hyvää, ei sitä pidä pelästyä!
  Tuli tosta mieleen että itellä oli jotenkin ennen ajatus että oon heikko jos itken, mutta nykyään oon tajunnut että se on juurikin toistepäin.
  Myös ystävien merkitys on korostunut.
  Ennen helposti ajattelin että en mä ketään tarvii, pärjään ihan hyvin yksin.

  Mutta, Elastisen biisin sanoin; "ystävä sua tarvitaan,
  ei yksin pärjää kukaan kuitenkaan..."

  Ihan hämärä ja turha kommentti mutta laitoinpahan jotain kun tuli sellainen tunne.

  VastaaPoista
 4. Kiitos nokkosvinkistä! Täytyisi minunkin käydä poimimassa nokkosia lättyjä varten. Olisi hienoa, jos saisi aikaiseksi kokkailla niitä vihdoin. :)

  VastaaPoista
 5. Moi kaikki,

  Tuo itkemiskommentti liittyi lähinnä siihen, ettei juuri ennen bailaamaan lähtemistä haluaisi olla taas pelastamassa koko maailmaa. Psykologin täytyy pitää lomaa. Itkeminen on tosi jees, tuli harrastettua :D

  Aurelie: Käy ihmeessä ja tee vaikka jotain simppeliä. Oma suosikkini on nokkonen hieman pannulla höyrytettynä, päälle sitruunamehua, suolaa ja oliiviöljyä. Nokkoskeitto on kans niin hyvää ja jos ei muuta ehdi, niin pirtelöön tai mehuun vaan. :)

  Toivottavasti teillä kaikilla oli hieno juhannus. Omani oli aivan mahtava.

  VastaaPoista