lauantai 7. toukokuuta 2011

Suojelukohteena naiskauneuden ja hyvinvoinnin monimuotoisuus


Eilen oli kansainvälinen Älä laihduta -päivä. Kyseisen päivän perusajatuksena on kannustaa kaiken kokoisia, hyvinvoivia naisia jättämään laihdutusprojektit väliin ja nauttimaan elämästä. On yksilöllistä missä koossa nainen tuntee itsensä onnellisimmaksi ja monelle normaalipainoiselle naiselle muutaman kilon laihdutuksesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Tämän jutun edetessä selvitän miksi. Käyn läpi muutamia syömishäiriöiden hoidon parissa havaitsemiani ilmiöitä sekä esittelen perusteluja naisten kauneuden monimuotoisuuden vaalimiselle. Vaihtelun vuoksi olen valinnut jutun yhteyteen ainoastaan plus-koon malleja. Voit pohtia lukemisen yhteydessä miltä naisista tuntuisi katsoa itseään peilistä, jos lehtien sivut ja mainokset toisivat enemmän esille myös tällaisia kauneusihanteita.


Irtaudu yksipuolisten ihanteiden haarniskasta
Jokaisella naisella on luonnollinen kokoskaalansa, jonka puitteisiin kehon muodot asettuvat elintapojen ollessa kunnossa. Ihannepainossa on reipas vaihteluväli, sillä genetiikka ja erilaiset elämänvaiheet, kuten murrosikä, raskaus, imetys, urheilu-ura tai ikääntyminen muokkaavat väistämättä kehonkoostumusta eri suuntiin. Tämän luonnollisen ilmiön hyväksyminen auttaa säilyttämään terveen kunnioituksen omaa vartaloa kohtaan sekä näkyy suhtautumisessa myös muiden naisten ulkoisiin ominaisuuksiin.

Anna itsellesi ja lapsillesi lahjaksi terve kehonkuva
On täysin normaalia, että hoikan tytön paino nousee teini-iän kasvupyrähdyksen yhteydessä. Ylipainon kehittymiseen on tietenkin erittäin hyvä puuttua ajoissa, mutta normaalin painoindeksin rimaa hipoen ylittävälle neidolle ei kannata todeta, että painoa voisi hiukan pudottaa. Muutaman kilon laihdutusprojektista voi lähteä liikkeelle prosessi, joka johtaa pahimmillaan syömishäiriöön. Tästä johtuen terveydenhoitajilta ja vanhemmilta vaaditaan taitoa käsitellä herkkää aihetta rakentavasti. Nuori ei tarvitse kalori- ja painotaulukoita, vaan innostavia aineksia hyvinvoinnin sekä vahvan itsetunnon rakentamiseen.

On hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, että vanhemmilta saamansa kohtelun ohella lapset rakentavat kehonkuvaansa ja syömiseen liittyviä asenteitaan mallioppimisen kautta. Väheksyessäsi kehoasi, arvostellessasi muiden ulkonäköä sekä liittäessäsi syömiseen syyllisyyttä opetat lapsellesi samanlaista suhtautumismallia. Korjaamalla omaa puhetyyliäsi, voit tarjota jälkikasvullesi painavan taakan sijaan nykymaailmassa tarpeellisen supervoiman - vahvuuden olla oma terve ja upea itsensä.         


Solmi rauhansopimus kehosi kanssa
Pitkällä tähtäimellä liha ei tottele itsekuria, joten loputon taistelu omaa luontaista painoa vastaan on hävitty. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö pysyvä painonpudotus voisi onnistua silloin, kun siihen on terveydellisistä syistä tarvetta. Taktiikka jolla tuloksiin päästään, on kuitenkin aivan jokin muu kuin laihdutuskuuri. 

Terve keho ja tasapainoiden mieli aiheuttavat kaupanpäällisinä ylimääräisen painon karisemista, joten kannustaisin suuntaamaan fokuksen ensisijaisesti kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseen. Tässä välissä on tähdennettävä, että hyvinvointi ei edustä meistä kaikille samoja asioita. Muutokset saavat aina voimansa ihmiselle itselleen tärkeimmistä arvoista, jotka voivat vaihdella hyvin suuresti yksilöiden välillä. Niinpä siinä missä joku haluaa elää mahdollisimman pitkään ja noudattaa kurinalaisia elintapoja, lukee toisen huoneentaulussa: "live fast, die young" ja näillä mennään niin pitkään kuin mahdollista. Joissain tapauksissa suunnitelmista poiketen satakin vuotta. Tämän kaiken ohella se missä lukemissa paino seilaa, on pieni sivuseikka. Tai ainakin se saisi olla.Kauneutta ja hyvää oloa ilman kiloja ja kaloreita 
Maailmassa joka on täynnä epämääräistä ahdistusta ja hallitsemattomia ilmiöitä, korostuu ihmiselle ominainen tarve saavuttaa kontrollin tunne - keinolla millä hyvänsä. Kun pirstaloituneiden ihanteiden ja ideologioiden ristitulessa voi suunnata huomion edes johonkin mitattavaan asiaan, tuntuu hetkittäin vähän helpommalta. Ihmisiä voi luokitella ja omaa sekä muiden arvoa mitata edes jollain tapaa. Kaaos selkiytyy, kuri mahdollistuu. Kyseessä on kuitenkin vain harha, sillä luonnollinen kauneus ja hyvä olo pakenevat kaikenlaisia numeerisia tai ulkoapäin saneltuja luokituksia. Tämän havainnollistamiseksi kehotan hetken aikaa miettimään mitä tapahtuisi, jos heräisimme huomenna ja...     

 • Kaikki vaa'at ja kehonkoostumusta mittaavat laitteet olisivat kadonneet.
 • Kukaan ei laskisi enää kaloreja.
 • Jokainen söisi silloin kun on nälkä ja lopettaisi syömisen silloin kun olo on kylläinen.
 • Ihmiset osaisivat käsitellä tunteitaan syömistä tehokkaammilla tavoilla.
 • Arkiaterioilla olisi tarjolla runsaasti maukkaita kasviksia, riittävästi kalaa, lihaa, papuja, pähkinöitä ja tarpeen mukaan juureksia, laadukkaita viljatuotteita, marjoja ja hedelmiä.
 • Ihan mitä vain voisi syödä hyvällä omalla tunnolla, omaa kehoa kuunnellen. 
 • Jokainen toteuttaisi sellaisia elintapoja, joiden avulla olo on paras mahdollinen - sekä henkisesti että fyysisesti.
 • Lehtien, elokuvien ja mainosten tarjoamat naisihanteet olisivat muitakin, kuin alipainoisia kaunokaisia.   


  ______________________________________________________________
  Kuvalähteet:

  http://i2.listal.com/image/1153469/500full.jpg
  http://xaxor.com/images/other/111111/fat_model_05.jpg
  http://farm1.static.flickr.com/131/367528566_3bbea03918_o.jpg
  http://cdn.thegloss.com/files/2010/12/crystal-before.jpg

  8 kommenttia:

  1. Olipa hieno kirjoitus. Näinhän ihmismieli toimii, mutta sitä ei näe silloin kun on ruokavalioiden pauloissa. Netissä surffaillessa huomaa, miten ihmisten mielenkiinto tosiaan on erilaisten ruokarajoitusten tutkimisessa pikemminkin kuin itsensä hyväksymisessä... se on vaikeaa, sen tiedän itsekin :)

   VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta ja erittäin hyvästä näkökulmasta. Useat naiset voisivat takuulla paremmin, jos edes osa ruokarajoitusten haalimiseen käytetystä ajasta suunnattaisiin myönteisen kehonkuvan rakentamiseen.

   Tässä maailmassa moni helppo asia on tehty vaikeaksi. Niinpä moderni haasteemme lienee tehdä näistä asioista taas helppoja monimutkaisten proseduurien kautta. :)

   VastaaPoista
  3. jos heräisimme huomenna ja...

   * ruokakaupasta olisi mahdollista ostaa vain teollisesti pilalle käsittelemättömiä, mahdollisimman vähän tarpeettomia lisäaineita sisältäviä terveellisiä elintarvikkeita

   VastaaPoista
  4. Uskomattoman hieno kirjoitus, joka pani ajattelemaan asioita terveellä järjellä.

   VastaaPoista
  5. Voi kiitos Leo. Kuinka tuntuukaan mukavalta saada tuollaista palautetta itselle erityisen tärkeää asiaa käsittelevästä pohdinnasta!

   VastaaPoista
  6. Hyvä kirjoitus!
   Laihduttaminen kannattaa aina lopettaa ja keskittyä terveellisiin elintapoihin. Jos on ylipainoa, se kyllä karisee hiljalleen, jos elää terveellisesti.

   Tuli mieleen, että olisi mielenkiintoista lukea enemmän "Syömisen lopettaminen, kun on kylläinen" -aiheen psykologiaa tai fysiologiaa tms. Tämä kun tuntuu olevan monelle vaikeaa.

   VastaaPoista
  7. Ylimääräinen paino todellakin karisee, jos panostaa hyviin elintapoihin, itsestä huolehtimiseen ja elämästä nauttimiseen. Kunpa ihmiset uskaltaisivat keskittyä olennaiseen.

   Hieno juttuidea. Olen itseasiassa viime aikoina pohdiskellut paljon tuota kylläisyysaihetta ja lisään sen nyt hetimmiten kirjoituslistalle.

   VastaaPoista