maanantai 8. marraskuuta 2010

Hymyile ja maailma hymyilee kanssasi!

Olen tutkinut viime aikoina empiirisesti otsikossa siteeraamani sanonnan todenperäisyyttä liidellessäni kotikaupunkini kaduilla harmaina marraskuisina aamuina. Olen astunut ulos ovesta, laittanut musiikkia soimaan ja sitten hymyillyt urhoollisesti koko maailmalle. Arvatkaa onko maailma hymyillyt kanssani?  

Ei, maailma ei ole hymyillyt kanssani, vaan se on kävellyt vastaan naama norsun...[sensuroitu]. Ilmeisesti jokin elämänilon tappava virus on infektoinut ihmiset, jotka raahatuvat nyt eteenpäin apaattisina zombeina vailla hymyn häivääkään. Mitä myrtyneempi ohitseni laahustavan otuksen kasvojen ilme on ollut, sitä lämpimämmän hymyn olen hänelle lahjoittanut. Turhaan, niin turhaan. Muutama keski-ikäinen mieshenkilö on kyllä kääntynyt muutamaan kertaan katsomaan havittelenko kenties lähempää tuttavuutta, mutta muuten edes katsekontaktin saaminen on ollut mahdotonta. Tuntuu kuin kävelisi yksin autiossa kaupungissa, vailla toisten elävien olentojen aitoa läsnäoloa. Onko Suomesta tullut piementyvien päivien myötä tuhansien murheellisten kasvojen maa? Onko mitään enää tehtävissä?

Jotten nyt aivan inhorealistisesti liioittelisi tutkimukseni tuloksia, myönnän että olen saanut osakseni yhden hymyn tämän kokeilujakson aikana. Eräs ostoskärryissä nököttävä pieni, ilmeisesti vielä zombievirukselta välttynyt olento väläytti minulle viime viikolla lähikaupassa niin kauniin virnistyksen, että liikutuin. Maailmassa on vielä jäljellä toivoa! Niinpä meidän tartunnalta välttyneiden on nyt pikaisesti suojauduttava ja alettava taistella tätä harmautta vastaan. Siis jonkun muunkin kuin minun ja tuon lähikaupan pikkuenkelin. Se joku voit olla juuri sinä. Ainoa käytettävissä oleva panoksemme on enää hymy ja jos huonosti käy, myös mielenterveysluokituksemme. Mikään ei kuitenkaan ole sen mukavampaa, kuin sosiaalisten normien rikkominen ja ihmisten pelotteleminen. Myös terveysnäkökulmasta arvioituna pieni anarkia kannattaa perusteiden ollessa näin painavat:

 • Hymy pidentää ikää. Tutkittaessa amerikkalaisten jalkapallojoukkueiden ikivanhoja kuvastoja, on todettu että valokuvissa leveästi hymyilleet urokset elivät keskimäärin seitsemän vuotta pidempään, kuin tosikot pelikaverinsa. Voittajan on helppo hymyillä?
 • Jos ei muuten irtoa, niin väännä naamallesi rohkeasti vaikka tekohymy. Keinotekoisesti aikaansaatu, hymyä edes etäisesti muistuttava irvikuvakin kohottaa mielialaa. Jos et muuten osaa, niin kynä poikittain hampaiden väliin ja menoksi. Tämä ei muuten ole minun, vaan joidenkin muiden hullujen psykologien keksintö, jotka ovat mitanneet koehenkilöiden mielialaa lyijykynällä aikaansaadun pepsodenthymyn aikana. Minäkin kirjoitan tätä juttua kuulakärkikynäavusteisesti.
 • Omien ilmeiden muokkaaminen suuntaan jos toiseen voi vaikuttaa tehokkaasti mielialaan. Myönteisesti tai kielteisesti, riippuen ilmeestä. Kannattaa siis pohtia onko todella vaivan arvoista työllistää suuri osa kasvojen lihaksistosta kulmien kurtistamiseksi ja suupielten vääntämiseksi alaspäin, jos olisi tärkeämpääkin tekemistä.
 • Hermomyrkky botox auttaa moneen asiaan, mutta tiesitkö että henkilöt joilta otsan rypistäminen ei enää onnistu pistosten takia, ovat keskimäärin iloisempia kuin luonnonkauniit ihmiset. Eikä tämä tutkijoiden mukaan johdu siitä, että nämä sileäotsaiset leidit kokisivat itsensä yhtään sen viehättävämmiksi kuin kosmeettisesti mainipuloimattomat verrokkiryhmäläiset. Otsan pysyminen sileänä vain antaa heidän psyko-fyysis-sosiaaliselle kokonaisuudelleen viestin, jonka mukaan kaikki on ihan hyvin.
 • "Hymyhuulet suukon saavat, hymyhuulet huomataan." Henkilöt jotka hymyilevät paljon, arvioidaan usein sosiaalisiksi, älykkäiksi ja pidetyiksi. Tällaiset ihmiset vetävät myös puoleensa hyväntuulisia ihmisiä, sillä ihminen jonka oma mieliala on myönteinen, havaitsee nopeammin hymyilevät kasvot. Aika moni meistä haluaa olla muidenkin mielestä ihana ja viihtyy hilpeässä seurassa. Yhdessä valittaminen, sarkasmi ja vittuilu ovat oikein mukavia ja yhteenkuuluvuutta edistäviä harrastuksia, mutta välillä kannattaa kokeilla vaihtelun vuoksi muitakin aktiviteetteja.  
  Oikein ihanaa ja hyväntuulista päivää! *aito hymiö*

  ________________________________________
   Luettavaa:

  http://aikalainen.uta.fi/2010/03/05/tekohymy-tekee-hyvaa/
  http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2010/03/tutkimus_levea_hymy_pidentaa_ikaa_1557817.html
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2764988/
  https://www.achievesolutions.net/achievesolutions/en/Content.do?contentId=8441
  http://cognitrn.psych.indiana.edu/busey/q270/memory/Mirror%20Effect/psp741272.pdf
  http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=smile-it-could-make-you-happier

  2 kommenttia:

  1. Kaikenlaisia vittunaamojakin tarvitaan, sillä miten muuten munapäät, kyrvänretaleet ja kusimulkut lisääntyisivät? Lajien monimuotoisuus on tärkeä asia.

   VastaaPoista
  2. Todella ansiokas huomio. Pitää olla varovainen, ettei ylitsevuotavan hymyprojektinsa innoittamana lisäänny vahingossa väärän lajikkeen kanssa.

   VastaaPoista